Salah satu isu utama yang memberi kesan kepada remaja dan ramai orang dewasa hari ini adalah ketagihan terhadap pornografi. Amalan yang telah menjadi wabak ini menjadi dosa tersembunyi yang tidak memerlukan banyak ‘modal’ untuk terjebak berikutan kemajuan peranti mudah alih yang mampu melayari kandungan sedemikian.

Kami telah mengumpulkan beberapa tips untuk membantu mereka yang berjuang dengan masalah ini yang dengan izin Allah jika mengikut langkah ini akhirnya kamu boleh mengucapkan selamat tinggal kepadanya, untuk kebaikan.

1. Tundukkan pandangan

Cegah adalah lebih baik daripada merawat. Tundukkan pandangan anda dari jantina berlawanan, terutamanya jika mereka tidak menutup aurat. Ini termasuklah rancangan TV, filem hiburan melampau dan sebarang foto yang boleh membangkitkan nafsu.

Allah menyatakan dalam Al-Quran:

“Katakanlah kepada orang Mukminin: “Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah adalah al-Khabir (Maha Mengerti) akan apa yang mereka perbuat.” . ”

Al-Quran 24:30

2. Elakkan bersendirian

Sentiasa cuba menjaga diri kamu dengan sibukkan diri dalam aktiviti masyarakat. Menghadirkan diri ke masjid, perhimpunan sosial dan lawatan keluarga untuk mengelakkan diri sendiri daripada pemikiran kotor. Ambil hobi baru untuk memastikan kamu sentiasa sibuk jika ia membantu.

3. Hadkan Akses ke Internet

Pastikan komputer isi rumah berada di ruang terbuka dan keluarkan semua peranti mudah alih dari bilik tidur anda pada waktu malam. Hanya gunakan Internet jika perlu dan elakkan melayari tanpa tujuan secara dalam talian.

4. Puasa lebih kerap

Rasulullah ﷺ mengajar kita bahawa puasa adalah “perisai”, terutama bagi orang yang tidak mampu berkahwin. Ia bukan sahaja akan menghalang keinginan seks seseorang tetapi juga mendapat banyak ganjaran yang baik.

5. Berkahwin muda

Nabi ﷺ menasihatkan pemuda bahawa sesiapa yang mampu menikah harus melakukannya. Perkahwinan memberikan perlindungan utama dari keinginan jahat dan Sunnah yang mulia untuk melindungi kesucian seseorang.

Nabi Muhammad ﷺ mengatakan menurut riwayat yang sahih:

“Wahai anak-anak muda, barangsiapa di antara kamu yang mampu berkahwin, hendaklah dia berbuat demikian, dan sesiapa yang tidak mampu, maka berpuasalah, kerana itu akan menjadi perisai baginya”.

(Bukhari dan Muslim)

6. Berdoa meminta bantuan Allah

Jika kamu benar-benar ikhlas dalam niat anda untuk bebas daripada kebiasaan buruk ini, dapatkan pertolongan Allah dan Dia akan membantu kamu keluar daripada masalah ini.

“Sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya)..”

Quran 65: 3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here