(Foto: lifebuzz.com)


Bagi yang pernah naik rollercoaster, pasti tahu sekali perasaan berdebar-debar seolah-olah jantung seperti mahu gugur, kan? Walau laluan rollercoaster yang pernah kamu naiki tidak terlalu panjang, tapi tetap saja debaran yang dirasakan sangat dahsyat tetapi menyeronokkan.

Namun bagaimana dengan beberapa rollercoaster yang sudah terkenal dengan gelaran rollercoaster paling ekstrem ini, beranikah kamu mencubanya?

1. Full Throttle yang berada di Six Flags Magic Montain di Valencia, California, ini mempunyai lingkaran menegak tertinggi di dunia yang mempunyai tinggi kira-kira 160 kaki. Rollercoaster ini juga mempunyai kelajuan 66 batu per jam.


(Foto: lifebuzz.com)


2. Rollercoaster Wicked Twister yang berada di Cedar Point di Sandusky, Ohio ini bentuknya tidak seperti rollercoaster yang biasanya. Jika naik rollercoster ini, anda akan bergantung selama mana ia berjalan dalam laluannya yang berbentuk menegak.

(Foto: lifebuzz.com)

3. Formula Rossa yang berada di Ferrari World di Abu Dhabi merupakan yang paling cepat di dunia kerana melalui laluan 1.3 batu hanya dalam masa 90 saat sahaja.

(Foto: lifebuzz.com)

4. Takabisha yang berada di Fuji-Q Highland Park di Jepun, ini mempunyai tinggi 121 kaki dan juga merupakan rollercoaster paling curam di dunia.


(Foto: lifebuzz.com)

5. Intimidator 305 yang berada di Kings Dominion di Doswell, Virginia ini merupakan rollercoaster yang turun lebih dari 300 kaki, dan menjadikannya salah satu daripada empat rollercoasters di dunia yang mempunyainya.

(Foto: lifebuzz.com)

6. Banshee yang terletak di Kings Island Amusement Park di Mason, Ohio ini merupakan rollercoaster terbalik sekaligus paling panjang di dunia.

(Foto: lifebuzz.com)

7. Rollercoaster Superman: Escape from Kryptor yang berada di Six Flags Magic Mountain di Valencia, California ini terdiri daripada laluan sepanjang 1500 kaki.

(Foto: lfiebuzz.com)

8. Cannibal ini berada di Lagoon Amusement Park di Farmington, Utah, Amerika Syarikat. Rollercoaster ini membuat pengunjungnya naik sehingga 208 kaki dan kemudian turun dari setinggi 116 darjah.

(Foto: lifebuzz.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here