Rundingan kini sedang dijalankan antara Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar dan kerajaan Australia untuk memberikan kerakyatan kekal kepada Sirul Azhar Umar yang disabitkan kesalahan membunuh Altantuya Shaariibuu.

Ahli  Parlimen Pokok Sena itu mendakwa bekas komando polis itu adalah seorang kakitangan yang mempunyai tahap patriotik yang tinggi, cintakan negara bersama-sama dengan kerjanya, dan dia harus dibenarkan untuk memulakan hidup baru berikutan peristiwa yang mendorong beliau untuk meninggalkan Malaysia.

“Sirul adalah seorang pekerja yang bersedia untuk menjalankan apa-apa perintah yang diberikan kepadanya oleh pihak berkuasa.”

Mahfuz berkata demikian kepada pemberita selepas mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bersama-sama dengan ibu sirul yang berusia 74-tahun Sirul Azhar, Piah Ahmad.

Ahad lalu, Mahfuz telah mengetuai kumpulan “misi kemanusiaan” yang juga disertai oleh kakak Sirul Azhar, Noriatin Umar dan peguamnya, ke pusat tahanan Villawood di Sydney, tempat di mana Sirul dalam jagaan imigresen negara pihak berkuasa.

Mahfuz menegaskan bahawa kerana kesetiaan dan kejujuran Sirul Azhar, beliau tidak dihargai oleh pihak tertentu.

“Saya berharap dia boleh kekal di Australia untuk memulakan hidup baru.”

Ketika disoal sama ada Sirul akan mendedahkan pelaku yang telah mengarahkan pembunuhan model Mongolia itu kepada media Malaysia, Mahfuz berkata hanya masa akan menentukan.

“Berikan dia masa kerana beliau telah berjanji untuk menebus maruah beliau dan keluarganya. Apabila tiba masa yang sesuai, dia akan berkata-kata, ” katanya lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here