(Dari kiri) Pegawai Khas kepada Menteri Besar Kelantan, Lau Chin Chua dan Ahmad Fathan Mahmood, Calon PAS bagi PRK DUN Chempaka bersama penduduk bukan Melayu di kawasan itu awal hari ini. Ramai bukan melayu di Kelantan berkata, mereka percaya kerajaan negeri melakukan perkara yang betul melalui cadangan pelaksanaan undang-undang hudud.

KUALA LUMPUR, 17 Mac 2015: Masyarakat Cina di Kelantan telah menyambut baik niat kerajaan negeri untuk melaksanakan undang-undang hudud di negeri ini.

Berdasarkan oleh satu pemerhatian oleh Rakyat Post mendapati banyak daripada kumpulan minoriti yang menyokong idea ini, walaupun ramai di antara mereka tidak faham secara terperinci tentang undang-undang ini.

Jurujual Goo Soon Shin, 53, berkata dia menyambut baik undang-undang Islam yang telah diperkenalkan oleh kerajaan.

Dia mengatakan lagi bahawa dia telah bercampur dengan ramai melayu dan umat Islam menjadikan beliau percaya dalam undang-undang Islam.

“Saya telah bercampur dengan mereka sejak lama dahulu. Jadi apa sahaja yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri, walaupun ia adalah berdasarkan kepada prinsip-prinsip Islam, saya akan menerimanya. “

Penduduk tetap negeri Kelantan, Wanta Nainchun berkata apa saja yang kerajaan negeri lakukan yang baik untuk rakyat, dia akan disokong, walaupun ia hanya untuk orang Islam.

Beliau berkata walaupun beliau tidak faham undang-undang hudud, dia yakin ia akan memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat di Kelantan.

“Saya tidak kisah mengenai pelaksanaannya. Sudah banyak kali saya menyertai tazkirah (ceramah) tentang hudud kerana rumah saya bersebelahan dengan sebuah sekolah Islam.

“Apa yang baik, saya akan ikut tetapi saya masih tidak faham undang-undang ini dengan terperinci. Apa yang saya tahu ialah undang-undang ini dapat mengurangkan kadar jenayah di negeri ini. “

Persetujuan sama turut dikongsi oleh suri rumah, Tenh Kiok Pin, 43, yang melihat undang-undang itu sebagai satu cara untuk mengurangkan kadar jenayah.

Beliau berkata apa yang dicadangkan untuk dilaksanakan juga akan memberi manfaat kepada masyarakat Cina jika ia memberi manfaat kepada orang melayu.

“Saya tidak mempunyai masalah kerana ia tidak memberi kesan kepada masyarakat saya, jadi saya tidak bimbang kerana saya telah hidup dengan orang melayu semenjak kecil lagi dan tidak menjadi satu masalah besar untuk keluarga saya dan saya sendiri.

“Selain itu, pelaksanaan hudud juga boleh mengurangkan kadar jenayah. Ini adalah baik dan Cina akan menyokongnya. “

Sementara itu, Chua Guan Hong, 77, percaya bahawa pelaksanaan hudud akan dapat membawa kesedaran kepada rakyat untuk lebih berhati-hati dan tidak terlibat dalam jenayah.

Beliau berkata apa yang penting ialah pelaksanaannya akan memberi kesedaran kepada mereka yang terlibat dalam kegiatan jenayah.

“Ia baik jika undang-undang itu dilaksanakan kerana ia boleh membawa kesedaran dan memberi pengajaran kepada pelbagai komuniti. Undang-undang yang digunakan sekarang tidak berkesan. “

Peck Kien Shen, 25, juga meminta kerajaan negeri harus bertindak dengan cepat dalam rancangan untuk melaksanakan undang-undang itu.

Katanya, ini adalah kerana dia bersedia untuk menerima undang-undang hudud tanpa apa-apa penjelasan daripada mana-mana pihak.

“Teruskan. Kami bersedia untuk menerima undang-undang Islam walaupun kami tidak memahami ia sepenuhnya.”

Dipersilakan share, sedarkan orang melayu kita sendiri yang tolak hudud!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here