Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din menegaskan bahawa pelaksanaan undang-undang hudud merupakan perkara yang jauh lebih penting daripada kerjasama parti itu dengan Pakatan Rakyat.

Dalam laporan Utusan Malaysia semalam, beliau berkata parti Islam tidak akan berganjak daripada prinsip asalnya dan berjuang menentang hasrat DAP dan PKR.

“Semua ahli PAS, terutama para pemimpinnya sedar pada satu masa nanti akan ada pertembungan antara mereka yang ingin menegakkan prinsip parti itu dengan rakan-rakan sama ada mengalah, menyokong atau menentang bulat-bulat kepada idea itu.

“Jika PAS teragak-agak atau lebih utamakan sekutu-sekutunya yang menentang, atau menjadi terlalu sayang dengan pakatan sehingga ternyata sanggup mengorbankan prinsip-prinsipnya, maka PAS tidak akan membentangkan pindaan kepada undang-undang hudud di Kelantan.

“PAS telah menyuarakan hasrat tersebut, PAS tidak berkata-kata sahaja, tetapi juga melaksanakan. Ini kerana PAS lebih suka undang-undang Allah yang lebih besar daripada undang-undang manusia, “katanya seperti yang dilaporkan oleh akhbar milik Umno.

Semalam, Dewan Undangan Negeri Kelantan meluluskan pindaan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah (II) (1993) dengan sebulat suara tanpa bantahan dari semua 45 wakil rakyat.

Tindakan terkini PAS Kelantan telah dikritik oleh rakan kongsi DAP dan PKR secara terbuka dan terang-terangan, kedua-dua yang menyatakan bahawa parti Islam itu tidak menghormati perjanjian dengan PR mengenai hudud pada tahun 2011.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here