KUCHING – Seekor beruang matahari kurus yang menarik perhatian orang ramai apabila klip video yang tersebar awal tahun ini telah dijumpai dan diserahkan kepada pihak berkuasa tempatan.

Beruang yang dipercayai sakit sakit itu sebelum ini telah mengelak daripada cubaan menyelamat, tetapi akhirnya berjaya ditangkap oleh pekerja ladang selepas terserempak haiwan berkenaan di ladang sawit.

Ia telah diserahkan kepada Pasukan Tindakan Pantas Hidupan Liar (SWAT), Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) di Sibu dan dijangka tiba di Pusat Hidupan Liar Matang di sini kemudian pada hari Khamis.

Haiwan itu pernah dijumpai pada bulan Januari oleh pekerja ladang Indonesia yang terkejut dengan rupanya yang ganjil dan berbulu itu.

Tiada seorang pekerja pun dapat mengenal pasti haiwan yang pelik itu yang merangkak dengan keempat kakinya, mempunyai kulit coklat-kelabu, berkuku tajam dan bertelinga pendek.

[Video] Pekerja Ladang Menjumpai Haiwan Yang Pelik

Beruang matahari adalah yang spesis yang paling kecil daripada lapan spesis beruang di dunia dan boleh didapati di seluruh tanah besar Asia, Sumatera dan Borneo.

Di Sarawak, beruang matahari dilindungi di bawah Akta Perlindungan Hidupan Liar 1998.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here