Turki dengan tegas mengutuk pada hari Sabtu keputusan Israel untuk menutup Masjid al-Aqsa dan melarang sembahyang Jumaat untuk kali pertama sejak tahun 1969, lapor Palestinian Information Center.

Bagi pihaknya, Persatuan Ulama Luar Negeri Palestin menggambarkan langkah Israel sebagai “jenayah dan pelanggaran serius terhadap semua umat Islam”.

Bandar Istanbul menyaksikan beberapa protes menolak keputusan Israel yang dikeluarkan pada hari Jumaat ekoran serangan di mana dua anggota polis Israel terbunuh.

Dalam serangan itu, tiga warga Israel berketurunan Arab, melepaskan tembakan ke arah anggota polis Israel, membunuh dua daripada mereka, sebelum ditembak mati pasukan keselamatan.
Dalam langkah yang menimbulkan kontroversi, PM Netanyahu mengarahkan penutupan kawasan Masjidil Aqsa dengan memberi alasan ia bertujuan menjalankan pemeriksaan.


Perdana Menteri Turki Binali Yıldırım, dalam satu kenyataan akhbar pada hari Sabtu, menggambarkan keputusan Israel sebagai “langkah berbahaya”.

Memprotes penutupan Masjid al-Aqsa, Persatuan Ulama Luar Negeri Palestin mengadakan sidang akhbar di Istanbul.

Persidangan itu menuntut Jordan, penaja eksklusif Jabatan Awqaf Islam di Masjid al-Aqsa, untuk bertindak segera terhadap jenayah Israel yang semakin meningkat.

Tajuk kontroversi media antarabangsa


Ia menyeru negara Arab untuk melancarkan perarakan untuk menyokong al-Aqsa dan mengumumkan Jumaat depan “hari kemarahan”.

Ratusan aktivis mengambil bahagian dalam protes yang dianjurkan oleh Yayasan Belia Anadolu di hadapan perwakilan Israel di Istanbul dengan menolak penutupan Masjid al-Aqsa dan mengharamkan solat Jumaat.

Namun kini dikhabarkan, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mengumumkan pembukaan semula kawasan Masjidil Aqsa (16 Jul), tetapi sesetengah Muslim menolak untuk masuk kerana kawalan keselamatan ketat termasuk pengesan logam dan kamera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here