Omar Kiswani, pengarah Masjid al-Aqsa

Jerusalem – Kerajaan Israel telah membuka kembali kawasan Bukit Kuil atau Haram al-Sharif, yang meliputi Masjid Al-Aqsa, di Jerusalem, pada Ahad 16 Julai semalam.

Dua daripada sembilan gerbang menuju kawasan itu dibuka untuk umum. Menurut pihak berkuasa Israel, pembukaan gerbang atau pintu masuk ke kawasan Bukit Kuil dilakukan secara berperingkat, seperti dilaporkan Reuters.

Kawasan itu sebelum ini ditutup selepas berlaku insiden tembakan yang menyebabkan kematian tentera Israel. Namun, selepas dikecam hebat melalui demonstrasi dan protes oleh pihak berkuasa Muslim, akhirnya dibuka semula.

Pada Jumaat (14/7/2017), tiga orang berketurunan Arab menembak mati dua polis Israel di pinggir tempat suci umat Islam dan Yahudi, dan kemudian dibunuh oleh pasukan keselamatan.

Pihak berkuasa Israel kemudian menutup kompleks itu dengan alasan keselamatan beberapa jam sebelum solat Jumaat, yang pertama kalinya sejak 1969 yang menyebabkan umat Islam dihalang menunaikan solat Jumaat di masjid itu.

Umat ‚Äč‚ÄčIslam, pemimpin agama dan politik Palestin, Jordan, dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mengecam langkah Israel.

Kerajaan Jordan mengeluarkan kenyataan pada hari Jumaat menuntut Israel segera membuka masjid dan memberi amaran terhadap langkah-langkah yang boleh “mengubah status quo sejarah di Yerusalem dan masjid”.

Malaysia juga mengecam keras atas penutupan Masjid Al-Aqsa oleh penguasa Israel.

Menurut laporan Al-Jazeera, Kerajaan Israel kini melaksanakan dasar keselamatan baru selepas membuka semula tapak suci umat Islam itu, namun pegawai masjid Al-Aqsa telah menolak langkah-langkah tersebut.

Pihak berkuasa agama Islam, yang bertanggungjawab, menolak untuk solat di sana pada hari Ahad setelah pihak berwajib Israel memasang alat pengesan logam dan televisyen litar tertutup (CCTV) tambahan.

“Penutupan kompleks Masjid al-Aqsa, pendudukan dan menghalang panggilan untuk solat (azan) adalah tidak adil dan merupakan pelanggaran terhadap resolusi Bangsa-bangsa Bersatu dan perjanjian antarabangsa,” kata Omar Kiswani, pengarah Masjid al-Aqsa, memberitahu pemberita di luar tapak berkenaan.

“Kami berpegang bahawa kerajaan Israel bertanggungjawab terhadap perubahan yang telah mereka lakukan di Masjid al-Aqsa dan mengawal ia dari kami. Kami akan berada di luar masjid sehingga kami dapat kembali seperti mana sebelum ia diambil dari kami.”


Masjid Al-Aqsa adalah sebahagian dari tempat suci yang oleh umat Muslim disebut sebagai Haram al-Sharif dan orang Yahudi menyebutnya sebagai Bukit Kuil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here