SINGAPURA – Pekerja asing yang bertindak berani menyelamatkan seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun ini adalah satu tindakan yang amat terpuji..

Lelaki india yang bernama Shanmuganathan itu telah diiktiraf sebagai wira selepas dia naik ke tingkat dua sebuah bangunan ​​untuk menyelamatkan anak kecil yang kepalanya tersangkut antara ampaian besi balkoni.

Pekerja lelaki yang sedang membaiki jalan raya berdekatan ketika kejadian berlaku pada hari Khamis petang itu memanjat rumah tersebut dan menyelamatkan kanak-kanak itu. Seorang lagi rakan sekerja turut memanjat selepas itu untuk membantu beliau.

Shanmuganathan yang berasal dari Chennai yang berjaya menyelamatkan kanak-kanak itu tersenyum malu apabila Cik Pang mengucapkan terima kasih kepadanya.

Sebuah video yang menunjukkan bagaimana dia menyelamatkan kanak-kanak itu telah menjadi viral di kalangan pengguna internet. Shammugun dianggap sebagai seorang wira atas tindakannya yang cepat itu.

Jurucakap Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) berkata mereka menerima panggilan berkaitan kejadian pada 01:10 pada hari Khamis. Gadis itu telah diselamatkan apabila anggota bomba tiba di tempat kejadian lima minit kemudian.

Tangga A telah digunakan untuk membawa pekerja-pekerja dan gadis itu kembali ke bawah dengan selamat.

Kedua-dua pekerja asing menerima Anugerah Semangat Awam SCDF kemudian pada hari Jumaat, kata jurucakap SCDF.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here