Mendakwa bahawa ia adalah salah mangsa, satu laporan polis daripada seorang pemandu Myvi yang terlibat dalam kemalangan Lebuhraya Duke berkata bahawa Pajero telah masuk ke lorongnya.


The Star, dalam memetik laporan polis yang dibuat oleh pemandu Myvi wanita, melaporkan bahawa itu adalah sebab dia hilang kawalan kereta yang dipandunya itu.

Walau bagaimanapun, laporan itu bertentangan dengan laporan polis yang dibuat oleh seorang saksi, Muhammad Zaki Abdullah.

The Star kata Muhammad Zaki telah memberitahu akhbar bahawa kumpulan Myvi berkenaan memandu kereta dengan laju.

Kemalangan itu meragut nyawa Fairuz Nizam Husain, 35, isterinya Nova Safitri Azhari, 27, dan bayi mereka Nur Firuza Annisa telah menyebabkan dua anaknya lain, Nur Firuza Amira dan Nur Aqila Firuza menjadi yatim piatu.

Adik bongsu Fairuz Nizam, Faizznur Asyraf, dalam Facebooknya semalam berkata bahawa akaun Maybank miliknya telah dibekukan akibat trafik transaksi yang tinggi.

Ini adalah kerana orang ramai berebut-rebut untuk memberi sumbangan kepada dua orang anak pasangan itu.

Faizznur Asyraf berkata beliau akan mengemaskini akaun esok dan memberikan nombor akaun bank baru bagi mereka yang ingin menyumbang kepada anak saudaranya itu.

“Terima kasih kepada semua rakyat yang prihatin. Hanya Allah SWT dapat membalas kebaikan anda, “katanya.

Juga dalam satu laporan oleh The Star, Faizznur Asyraf berkata keluarga mereka telah memaafkan mereka yang terlibat tetapi mereka masih mahu keadilan dilaksanakan.

“Saya perlu memaafkan mereka dan keluarga kami memaafkan mereka juga. Tetapi kami mahu keadilan untuk orang yang kami sayangi. Kami berharap polis akan memberikan hukuman yang yang setimpal bagi jenayah itu, bukan sahaja untuk kedua-dua pemandu yang ditahan, tetapi kesemua enam pemandu. “

Kemalangan pada 00:45 pada hari Sabtu lalu berlaku ketika Fairuz Nizam sedang memandu Mitsubishi Pajero ke arah Ampang bersama-sama dengan isteri dan anaknya, selepas pulang dari majlis perkahwinan di Putrajaya.

Sebuah Perodua Myvi telah dilaporkan melanggar belakang Pajero, menyebabkan Fairuz Nizam hilang kawalan dan terbabas masuk ke  lorong kiri.

Kereta Myvi kedua kemudian merempuh Pajero menyebabkan ia bergolek beberapa kali sebelum ketiga-tiga penghuni tercampak keluar daripada Pajero itu.

Fairuz Nizam meninggal dunia di tempat kejadian manakala Nova Safitri dan anaknya meninggal dunia di sebuah hospital.

Menurut polis, siasatan masih lagi dijalankan.

Dua pemandu Myvi telah membuat kenyataan mereka dan dibebaskan dengan jaminan polis. Orang ramai yang mempunyai maklumat tentang kejadian itu diminta tampil bagi membantu siasatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here