(Foto: ar.com.tr)

Umat Islam Palestin berjuang untuk hak mereka untuk memasuki Masjid Al-Aqsa di Jerusalem dengan tenang, tempat ketiga yang paling suci buat umat Islam di mana umat Islam mempunyai hak solat eksklusif secara sah.

Tetapi, mereka tidak berjuang sendirian.

Orang Kristian turut sama berdiri dalam solidariti bersama umat Islam dan mengambil bahagian dalam protes, membuktikan bahawa penindasan Israel memberi kesan kepada semua orang.

Dalam rakaman tular di kalangan pengguna media sosial, seorang lelaki kristian dilihat membaca kitab dan membuat tanda salib, sambil berdiri bersama orang Islam yang melakukan solat di luar Kota Lama Jerusalem.


Lelaki itu telah dikenal pasti oleh wartawan CNN bernama Nidal Aboud dari Palestin, yang mengatakan bahawa dia telah meminta izin sahabat Muslimnya untuk berdoa di kalangan mereka.

Dia berkata, “Kemahuan saya adalah berdiri bersolidariti bersama saudara-saudara Muslim saya dan bersolidariti dengan isu Palestin menentang pendudukan Israel dan dasarnya terhadap tapak suci kita, sama ada masjid atau gereja.”

Dia berkata bahawa dia secara peribadi akan menolak melalui pengesan logam jika seseorang meletakkannya di luar Gereja Holy Sepulcher di Kota Lama, tapak penyaliban Yesus Christ menurut kepercayaan umat Kristian.

Gereja-gereja menutup pintu pada hari Ahad, menggesa pengikut untuk menyertai protes Al-Aqsa.


“Gereja-gereja Bethlehem akan menutup pintu esok, Ahad, dan mendesak orang Kristian untuk menuju ke masjid … #Here_Is_Palestine.”

Menurut media tempatan, beberapa gereja di Bethlehem, bandar Palestin selatan Baitulmuqaddis ditutup pada hari Ahad dan mendesak pengikutnya untuk menyertai penunjuk perasaan di Al-Aqsa.

Pada hari Khamis, delegasi Majlis Gereja-Gereja Dunia menyertai umat Islam Palestin memprotes berhampiran Al-Aqsa dan berdiri dalam bersolidariti dengan masyarakat Islam, Alsharq Alawsat melaporkan.

Tokoh Kristian mengutuk keganasan Israel


Pada 19 Julai, pemimpin gereja di Jerusalem mengeluarkan kenyataan yang menyatakan “kebimbangan serius mengenai peningkatan ketegangan baru-baru ini di sekitar Haram ash-Sharif.

Pemimpin gereja “sangat mengutuk sebarang tindakan kekerasan,” mempertahankan pendirian tegas terhadap perubahan status quo di Al-Aqsa, menuntut agar perjanjian Palestin-Israel dihormati.

“Kami menghargai penjagaan berterusan Kerajaan Hashemite Jordan di Masjid al-Aqsa dan tempat-tempat suci di Jerusalem dan Tanah Suci yang menjamin hak untuk semua umat Islam untuk bebas masuk dan menyembah di dalam Masjid al-Aqsa menurut status suo,” katanya.


Sesuai dengan perjanjian Palestin-Israel, umat Islam mempunyai hak solat eksklusif di Al-Aqsa, manakala orang-orang Yahudi dibenarkan memasuki kompleks tersebut dalam keadaan tertentu tetapi tidak boleh berdoa di sana.Uskup Agung Gereja Ortodoks Yunani, Atallah Hanna, juga menyertai protes dan menyatakan sokongannya terhadap umat Islam.

“Adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai orang Kristian Palestin dan umat Islam untuk tetap bersatu menentang ketamakan Israel, yang mensasarkan kita semua,” katanya kepada Agensi Anadolu.

“Seperti semua orang tahu bahawa rakyat Palestin bersatu menentang pendudukan dan perkauman.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here