Perlawanan separuh akhir kedua Piala FA antara Terengganu dengan Lions XII dicemari dengan insiden apabila penyokong terengganu bertindak memusnahkan harta benda awam di Zainal Stadium Sultan Mizan Abidin, selepas pasukan Terengganu gagal melayakkan diri ke akhir Piala FA 2015.

Keganasan yang dikatakan disebabkan oleh peminat Terengganu yang tidak berpuas hati dengan keputusan pengadil, Mohd Amirul Izwan Yaacob yang membatalkan gol keempat Terengganu oleh Ahmad Nordin Alias ​​pada minit ke-89 kerana didapati offside.

Kemenangan 3-2 oleh Penyu tidak cukup untuk menghentikan LionsXII Singapura daripada memasuki perlawanan akhir dengan kelebihan gol di tempat lawan selepas kedua-dua pasukan terikat 4-4 pada agregat.

LionsXII menang 2-1 dalam perlawanan pertama di Stadium Jalan Besar di Singapura pada 9 Mei.

Keadaan menjadi semakin tegang apabila penyokong bertindak ganas membakar sebahagian tempat duduk dan kenderaan ambulan. Mereka juga melemparkan batu ke atas kereta Menteri Besar, Ahmad Razif Abdul Rahman di luar stadium.

Keadaan ini memaksa pihak berkuasa stadium untuk memanggil Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dengan bertindak melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan kira-kira 15,000 peminat rusuhan Terengganu.

Sebuah bas yang mengangkut penyokong Lions XII juga dirosakkan oleh beberapa peminat Terengganu yang tidak dapat menerima keputusan perlawanan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, ACP Idris Abdul Rafar, ketika ditemui pemberita, enggan mengulas tetapi memberi jaminan siasatan penuh akan dijalankan.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here