(Foto: Padangmedia.com)

Sebuah objek misteri yang tiba-tiba jatuh dari langit pada Selasa (18/7/2017) telah mengejutkan warga Sungai Batang, Kecamatan Tanjung Raya, Agam, Sumatera Barat, Indonesia.

Sidik, 30, seorang penduduk tempatan berkata, ketika jatuh, objek logam berbentuk bulat itu mengeluarkan bunyi yang kuat.

“Kami sangat terkejut dengan bunyi tersebut, sehingga kami terus ke lokasi tempat jatuhnya objek itu,” katanya di Lubukbasung, Selasa.

Objek dari bahan seperti logam itu ditemui di jalan kelas C atau daerah yang menghubungkan Maninjau-Sungai Batang. Kesannya, jalan tersebut berlubang dan meninggalkan kesan hitam pada jalan seperti bekas terbakar.

Penguasa Nagari Sungai Batang, Jon Hendra, mengatakan, logam bulat berdiameter kira-kira 110 sentimeter dengan berat kira-kira 7.4 kilogram tersebut jatuh ke tanah dengan suhu sangat panas dan mengeluarkan asap. Objek tersebut menjadi sejuk kira-kira satu jam.

(Foto: Padangmedia.com)

“Tidak ada korban nyawa dan kerugian harta benda akibat jatuhnya objek itu,” katanya.

Objek misteri tersebut telah dihantar ke Mako Polsek Tanjung Raya untuk melakukan penyelidikan lebih lanjut.

Ketua Tanjung Raya, Handria Asmi meminta penduduk untuk tetap bertenang dengan jatuhnya benda itu kerana pihak berwajib sedang melakukan penyelidikan.

“Mudah-mudahan dalam waktu terdekat proses siasatan selesai dan pemilik objek tersebut diketahui,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here