(Foto: The Star)

JOHOR BARU: Hari bekerja biasa berubah dramatik kepada pekerja Tenaga Nasional Bhd, Mohd Ridzuan Azam apabila beliau berjaya menyelamatkan tujuh sekeluarga dari rumah terbakar, memetik laporan The Star (28/01/2019).

Pembaca Meter TNB berumur 26 tahun yang menjadi penyelamat itu menyangka rutin hariannya pergi dari satu rumah ke rumah lain di Skudai pada 17 Disember berlalu seperti biasa.

“Apabila saya sampai di rumah dua tingkat di Jalan Kasturi 17, saya melihat asap hitam keluar dari rumah yang berdekatan.

“Saya berteriak dengan kuat di pagar depan rumah mereka dan membunyikan hon kereta saya tetapi tiada siapa di dalam rumah menjawab panggilan saya sehingga seorang wanita tua membuka pintu,” katanya.

Mohd Ridzuan berkata wanita itu tidak menyedari bahawa rumahnya terbakar dan panik apabila dia menyedari apa yang sedang berlaku.

Dia berkata cucu-cucunya sedang tidur di tingkat dua.

“Saya tidak mempunyai masa untuk berfikir dan berlari terus ke rumah yang terbakar dan menghentak pintu untuk membangunkan mereka,” katanya sambil menambah bahawa remaja (di dalam rumah) kemudian mengikutinya demi keselamatan.

Beliau berkata pada masa kejadian, terdapat tujuh orang yang tinggal di rumah tersebut.

Mohd Ridzuan berkata beliau cuba memadamkan api dengan menuangkan berbaldi-baldi air sebelum Jabatan Bomba dan Penyelamat tiba di tempat kejadian beberapa minit kemudian.

Untuk tindakan beraninya, Mohd Ridzuan menerima sijil dari Jabatan Bomba dan Penyelamat Johor pada perarakan tahunannya semalam.

“Saya tidak melihatnya sebagai perbuatan heroik tetapi tanggungjawab yang perlu dimiliki semua orang di dalam diri mereka, terutamanya apabila ia berkaitan dengan nyawa seseorang.

“Kita perlu berani apabila kita tahu bahawa kita melakukan perkara yang betul dan harus ada belas kasihan kepada orang-orang di sekeliling kita, walaupun mereka orang asing,” katanya, sambil menambah bahawa beliau gembira apabila semua orang selamat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here