Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah berkata bahawa era Turki untuk tunduk kepada kepada setiap permintaan Barat sudah berakhir, lapor Al Jazeera.

Komen Erdogan dinyatakan pada hari Selasa apabila pegawai tertinggi Kesatuan Eropah (EU) mengadakan rundingan dengan Menteri Luar Turki di Brussels.

“Barat mahu Turki lakukan, tanpa soal, apa pun yang mereka mahukan. Saya minta maaf untuk mengatakan bahawa Turki tidak lagi wujud,” kata Erdogan.

Turki telah terlibat dalam pertikaian diplomatik yang semakin meningkat dengan Jerman selepas penangkapan minggu lalu sekumpulan aktivis hak asasi manusia, termasuk warga Jerman, atas tuduhan yang berkaitan dengan keganasan.

Terdahulu, seorang wartawan Jerman-Turki ditangkap kerana didakwa mengintip dan menolong pemberontak Kurdish.

Erdogan pada hari Selasa menolak untuk berudur dalam perseteruan dengan Jerman, dengan berkata: “Mereka tidak mahu kita bertindak balas ketika agen mereka berlari dengan bebas.”

Keahlian EU

Tawaran lama Turki untuk mendapat keahlian EU masih dalam pembekuan yang mendalam dan tidak menunjukkan tanda-tanda pencairan.

Turki memohon untuk menyertai EU tiga dekad yang lalu, dan mula berunding pada tahun 2005. Tetapi dari 16 bab rundingan mengenai isu-isu yang pelbagai seperti pergerakan ibu negara dan keselamatan makanan, hanya satu – sains dan penyelidikan – telah ditutup buat sementara.

Menteri Luar Turki Mevlut Cavusoglu dan Menteri Hal Ehwal EU Omer Celik bertemu dengan Ketua Urusan Luar Negeri EU Federica Mogherini di Brussels pada hari Selasa.

Agenda pertemuan mereka termasuk penerimaan Ankara dalam EU, imigresen, tuntutan Turki untuk perjalanan bebas visa untuk warganya, memerangi keganasan dan hubungan tenaga dan perdagangan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here