(Foto: .independent.co.uk)

Sebuah keluarga yang dihalau keluar dari pesawat American Airlines kerana didakwa “bau badan” telah menuduh krew pesawat itu menghalaunya kerana mereka berbangsa Yahudi.

Pulang ke rumah dari bercuti, Yossi dan Jennie Adler dan bayi perempuannya yang berumur 19 bulan itu dijadualkan terbang dari Miami ke Detroit pada 23 Januari, tetapi setelah menaiki pesawat, mereka diminta untuk meninggalkan pesawat tersebut oleh kru dan tidak dibenarkan naik kembali.

Kakitangan pesawat itu memberitahu mereka bahawa terdapat penumpang lain yang mengadu tentang bau badan mereka.

“Saya berkata: ‘Maafkan saya? Saya perlu pulang ke rumah. Tiada bau badan pada saya,” kata Yossi kepada NBC News.

“Kami tiada bau badan, kami tidak melakukan apa-apa salah.”

Mereka merakamkan pertikaian dengan kakitangan di luar pesawat selepas mereka dihalau.

Dihalau kerana didakwa ada ‘bau badan’ yang boleh mengganggu penumpang lain.

Dalam video tersebut, kakitangan lelaki berkata: “Kamu beritahu saya atas sebab-sebab agama buatkan kamu tidak mandi? Adakah itu yang kamu katakan? “

Yossi menjawab: “Tidak, bukanlah! Saya mandi setiap hari, “sementara Jennie bersetuju,” Kami semua memang mandi hari ini. “

Yossi menambah: “Saya berkata kamu telah menendang saya keluar atas sebab-sebab agama.

“Atas faktor keagamaan mereka menendang saya dari pesawat.”

Dia memberitahu ABC News: “Saya sangat kecewa. Saya mahu (American Airlines) mengaku apa yang sebenarnya berlaku dan beritahu saya perkara perkara betul. “

Keluarga Adler juga mengatakan krew pesawat memberi jaminan bahawa beg mereka akan dikeluarkan dari pesawat, yang mana sebenarnya tidak. Akibatnya, mereka ditinggalkan tanpa stroller, car seat, dan barang lain selain pakaian yang mereka pakai.

Mereka kemudian dijadualkan ke penerbangan pada hari berikutnya.

(Foto: .independent.co.uk)

Jennie berkata: “Kami memberhentikan beberapa orang di lapangan terbang dan ia memalukan tetapi kami tetap bertanya kepada mereka, “Adakah kamu fikir kami berbau? Kerana kami baru saja dihalau dari pesawat kerana berbau.”

“Dan mereka seperti, “Ya tuhan, kami tumpang malu untuk kamu bila ada orang sanggup berbuat seperti itu, tidak!”

American Airlines berkata dalam satu kenyataan pada hari Rabu: “Adler dan isterinya telah dikeluarkan dari pesawat apabila beberapa penumpang lain mengadu tentang bau badan mereka.

Walaupun begitu, mereka telah ditempah ke sebuah hotel untuk bermalam dan diberikan baucer makan. Mereka telah dihantar pulang pada hari Khamis. “

Keluarga itu mendakwa kejadian itu berpunca dari sifat anti-semitisme

Menurut buku panduan syarikat penerbangan American Airlines, kakitangan dibenarkan untuk mengeluarkan penumpang dari pesawat jika mereka mempunyai “bau yang menyinggung yang bukan disebabkan oleh kecacatan atau penyakit.”

Keluarga Adler berjaya mendapatkan semula bagasi mereka dan telah diterbangkan pulang ke rumah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here