Sejumlah penunjuk perasaan telah menyerang sebuah pangkalan tentera Turki di wilayah Kurdish separa autonomi Irak, membakar menara pengawal dan khemah, menurut laporan media tempatan.

Menurut laporan media Iraq Rudaw.net, sekurang-kurangnya dua orang maut dalam serangan di mana penunjuk perasaan menyerbu kem tentera di Shiladze di wilayah Duhok, kira-kira 70 km utara Mosul.

Kedua-dua yang terbunuh dalam protes itu adalah lelaki berusia 13 tahun dan warga emas berusia 60 tahun. Seramai 15 orang lagi cedera.

“Sejumlah besar orang awam menjadi mangsa konflik tentera PKK dan Turki dan mereka terbunuh akibat pengeboman oleh tentera Turki,” kata seorang jurucakap.

“Kami tidak mahu lagi rakyat kami menjadi mangsa di tanah kami sendiri,” katanya.

“Kami adalah negara yang aman, kami menentang konflik … Kami meminta penyelesaian untuk menyelesaikan ketegangan.”

“Kami juga menyeru para pejuang PKK untuk mengosongkan tanah, kampung, dan kawasan kami dan tidak lagi menjadi punca untuk orang awam mati di rantau kami,” kata jurucakap itu.

“Kami mahu tentera Turki dan pejuang PKK menghormati kedaulatan Wilayah Kurdistan.”

Penunjuk perasaan menggesa pemerintah daerah Kurdistan (KRG), parlimen, dan parti politik di Wilayah Kurdistan memainkan peranan dalam menyelesaikan masalah itu.

Menurut media tempatan, para penunjuk perasaan itu dikatakan melakukan demonstrasi menentang serangan udara Turki baru-baru ini yang secara tidak sengaja membunuh empat orang.

Turki melakukan serangan udara melawan militan Parti Pekerja Kurdistan (PKK) yang diharamkan di utara Iraq.

PKK telah melancarkan peperangan bersenjata selama puluhan tahun ke atas negara Turki yang mengakibatkan kematian puluhan ribu orang.

Menjawab serangan itu, Kementerian Pertahanan Turki menulis di Twitter: “Serangan telah berlaku di salah satu pangkalan yang terletak di utara Iraq akibat provokasi oleh organisasi pengganas PKK. Ada kerosakan separa pada kenderaan dan kemudahan dalam serangan itu,” katanya memetik laporan Al-Jazeera (27/01/2019).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here