Duta Ireland ke Israel Alison Kelly telah diberi amaran “akibat yang serius” untuk Ireland berdiri di rantau ini dan hubungan Ireland-Israel jika rang undang-undang kontroversi melarang mengimport barang dari wilayah yang diduduki di Palestin menjadi undang-undang.

Baca: Parlimen Ireland undi untuk meluluskan RUU Wilayah Pendudukan

Kelly diberi “teguran marah” atas rang undang-undang yang mencetuskan kontroversi itu pada pagi Jumaat selepas bacaan kali pertama di dewan rendah parlimen Ireland, Dail, pada Khamis.

Kementerian Israel menyatakan, “Ini adalah ungkapan jelas tentang diskriminasi yang obsesif yang harus ditolak dengan jijik.”

Menurut Duta Israel ke Ireland Ophir Kariv, jika rang undang-undang diluluskan sepenuhnya, Ireland akan menjadi “anti-Israel paling melampau, walaupun bukanlah sebuah negara pro-Palestin, di luar Iran dan Timur Tengah.”

Tweets dari senator Ireland, Frances Black, menunjukkan RUU yang diusulkan mendapat undian majoriti.

Rang undang-undang itu mendapat sokongan penuh dari semua parti pembangkang di Ireland dan diundi dengan majoriti 78-45.

Israel mengutuk parlimen Ireland yang menyokong RUU melarang import
barang dari wilayah yang diduduki Israel.

Kerajaan Israel turut menyifatkan rang undang-undang itu, yang melarang pengimportan barang-barang yang dihasilkan di Tebing Barat yang diduduki Israel, Dataran Tinggi Golan dan di Jerusalem Timur, sebagai “hipokrit dan anti-Semitik.”

Pegawai Israel memberitahu duta besar bahawa Dublin harus “menumpukan perhatian kepada diktator dan organisasi pengganas, bukannya Israel, satu-satunya negara demokrasi di Timur Tengah.”

Foto diambil ketika perlawanan bola sepak – Ireland Utara vs Israel – Windsor Park, Belfast, Britain – 11 September 2018. (Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS)

Duta Ireland dipanggil ke kementerian luar negeri selepas pernyataan yang agak keras keluar dari pejabat Perdana Menteri Israel Binyamin Netanyahu, yang juga menyandang jawatan menteri luar negeri Israel.

“Bukannya (Ireland) mengutuk Syria kerana menyembelih ratusan ribu orang awam, Turki kerana pendudukan utara Cyprus, dan organisasi pengganas kerana membunuh beribu-ribu rakyat Israel, (tetapi) Ireland menyerang Israel, satu-satunya negara demokrasi di Timur Tengah. Sangat memalukan,” memetik kenyataan.

Kelly mengulangi komen yang dibuat oleh Tánaiste dan Menteri Perdagangan Dan Luar Negeri Ireland, Simon Coveney, dalam perbahasan di Dail, Khamis.

Aktiviti BDS oleh penduduk Ireland. (Foto: israelnationalnews.com)

Beliau menegaskan bahawa Kerajaan Ireland menentang rang undang-undang tersebut kerana ia akan menyebabkan Ireland melanggar undang-undang EU dan mendedahkan Dublin kepada tindakan undang-undang oleh Suruhanjaya Eropah.

Dan Kerajaan Ireland juga bimbang bahawa ia akan mengurangkan pengaruhnya di rantau itu dan akan kehilangan keupayaannya untuk membantu rakyat Palestin jika rang undang-undang tersebut menjadi undang-undang yang boleh dilaksanakan, memetik laporan irishtimes.com (25/01/2019).

Israel menawan Tebing Barat dari Jordan pada Perang Enam Hari 1967. Penduduk Palestin mendakwa ia adalah sebagai sebahagian daripada kawasan negara Palestin pada masa depan, satu pendirian yang disokong oleh Ireland bersama dengan majoriti masyarakat antarabangsa.

Israel menganggap Tebing Barat sebagai kawasan yang dipertikaikan dan bukannya wilayah yang diduduki.

Tentera Israel menjadi pengawal ketika jentolak Israel menghancurkan tembok di tanah Palestin berhampiran bandar Yatta, Tebing Barat, selatan Hebron pada 23 Januari. (Foto: Abed Al Hashlamoun)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here