Kementerian Luar Israel telah menegur duta besar Ireland, Alison Kelly selepas dewan rendah parlimen Ireland mengundi memihak kepada rang undang-undang yang akan mengharamkan pembelian barangan dan perkhidmatan yang dihasilkan dari penempatan haram Israel.

Dalam satu kenyataan, pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata adalah sangat memalukan bila Ireland “mengutuk satu-satunya negara demokratik di Timur Tengah”, memetik laporan Al-Jazeera (25/01/2019).

“Israel berang dengan tindakan undang-undang melawannya di Parlimen Ireland, yang menandakan hipokrit dan anti-Semitisme,” kata kenyataan itu.

Disember lalu, dewan tertinggi parlimen Ireland, Seanad Éireann, mengundi memihak kepada keputusan itu walaupun percubaan oleh Amerika Syarikat, kuasa Eropah dan Israel untuk menghalangnya.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, bersama Putera William, telah mengutuk rang undang-undang itu. (Foto: Tim Rooke / Rex Features / PA)

Rang undang-undang yang dikemukakan oleh Senator Bebas Ireland Frances Black, bertujuan melarang import atau penjualan barangan yang dihasilkan oleh penempatan di Tebing Barat yang diduduki.

Ia kemudiannya diserahkan kepada Dáil Éireann, dewan rendah parlimen Ireland, oleh Senator Niall Collins dari parti pembangkang terbesar, Fianna Fail.

Pada Khamis, rang undang-undang itu disokong oleh semua parti pembangkang di Ireland dan diundi dengan majoriti 78-45.

‘Kemenangan besar untuk pergerakan BDS’

Senator Black menulis, “Ireland akan sentiasa berdiri untuk undang-undang antarabangsa, hak asasi manusia, dan kami satu langkah lebih dekat untuk mencipta sejarah.”

Penunjuk perasaan Palestin menghadapi tentera Israel berhampiran Ramallah (Foto: Mahmoud Illean / AP)

Rang undang-undang itu masih akan melalui beberapa peringkat kajian semula dan pindaan sebelum ia dikuatkuasakan ke dalam undang-undang, tetapi ia disokong oleh semua kumpulan pembangkang Ireland, termasuk Parti Fianna Fail, Sinn Fein, Buruh, Hijau, yang bebas dan Sosialis Demokrat.

Sekiranya diluluskan, undang-undang akan menjadikan Ireland sebagai negara Kesatuan Eropah pertama untuk membanteras kegiatan komersil di penempatan Israel.

Mustafa Barghouti, setiausaha agung Parti Inisiatif Kebangsaan Palestin

Mustafa Barghouti, setiausaha agung Parti Inisiatif Kebangsaan Palestin, berkata rang undang-undang itu adalah “kemenangan besar bagi
pergerakan Boikot, Lupus, Sekat (BDS)  “.

“Kami akan berusaha untuk meluluskan undang-undang serupa di beberapa negara Eropah dalam masa terdekat,” katanya.

Pergerakan BDS adalah sebahagian daripada usaha untuk menamatkan pendudukan dan penempatan haram Israel, menuntut kesamaan sepenuhnya untuk rakyat Palestin Israel dan menyeru agar hak pelarian Palestin ditegakkan.

Gerakan ini bermula apabila gabungan lebih 170 pertubuhan Palestin yang bertujuan melancarkan pelbagai bentuk boikot terhadap Israel sehingga ia memenuhi kewajipan di bawah undang-undang antarabangsa pada 2005.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here