Datuk Seri Najib Razak tidak perlu meletak jawatan sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri kerana ia adalah mandat daripada Allah, kata perwakilan Pemuda Umno Dr Fathul Bari Mat Jahaya.

Fathul Bari memberi contoh Khalifah Uthman Affan yang dikatakan telah berhadapan dengan situasi di mana beliau didesak meletakkan jawatan sebagai pemimpin di zamannya tetapi tidak berbuat demikian.

“Uthman Affan, apabila dipaksa meletak jawatan, beliau berkata, ‘Saya tidak boleh’. Mengapa? Dia membacakan sebuah hadis Nabi Muhammad SAW mengenainya. Dia berkata: Wahai Osman, jika ada orang yang suatu hari nanti akan meminta kamu untuk membuang pakaian yang Allah pakaian untukmu, maka jangan sekali-kali melepaskan.

“Ini bukan soal perubahan kepimpinan, nak kena ini dan itu. Ia mengenai nasihat dan perintah agama kepada kita, ” kata beliau sewaktu memberikan ucapan perbahasan ucapan dasar Presiden Umno ketika Perhimpunan Agung Umno 2015 semalam.

Menurut Fathul Bari yang juga Exco Pemuda Umno, segala-gala yang dicapai di dunia ini termasuk kuasa dan kedudukan adalah mandat dari Allah kepada hamba-Nya.

Beliau turut mengatakan semua yang dicapai oleh pimpinan kerajaan Umno dan Barisan Nasional hari ini adalah dengan izin Allah.

“Allah memberi kuasa, kerajaan, kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Kuasa politik hari ini ia datang daripada rakyat, tetapi kita perlu ingat, rakyat hanya penyebab, tetapi penentuan adalah daripada Allah.

“Allah berikan kekuatan kepada Firaun, Allah berikan kekuatan kepada Namrud, Allah berikan kekuatan kepada Thalut, Allah telah memberikan kuasa kepada empat Khalifah Islam, Allah memberi kita, Umno dan Barisan Nasional kuasa untuk memerintah negara ini walaupun rakyat adalah penyebab, kita mesti beriman dan percaya ia datang dan pergi dengan kehendak Allah. “

Beliau menyenaraikan tokoh-tokoh Islam yang telah diuji pada zaman mereka.

“Adakah ini bermakna seseorang yang diuji, adakah ini bermakna dia tidak baik, adakah ini bermakna dia kejam? Tidak!

“Kita semua diuji dengan isu-isu di sekeliling kita, yang akan menghalang parti kita, misi kita,” katanya dipercayai merujuk kepada pergolakan di kalangan pimpinan tertinggi parti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here