BANDAR SERI BEGAWAN: Kementerian Kesihatan Brunei telah mengarahkan kedai dan penjual dalam talian untuk menghentikan penjualan tiga produk kesihatan dan kosmetik , termasuk dua dari pengeluar Malaysia Qu Puteh, selepas ia didakwa mengandungi bahan berbahaya.

Produk-produk yang berkenaan ialah kapsul Chantique Beauty Slimming Herbal, krim kosmetik pemutih Qu Puteh Pro 9 dan kosmetik Qu Puteh Whitening UV Block.

Dalam satu kenyataan hari ini, kementerian itu berkata, produk telah diuji oleh Bahagian Kawalan Kualiti Dadah di bawah Jabatan Perkhidmatan Farmasi di Brunei.

Kapsul Chantique Beauty Slimming Herbal didakwa mengandungi spironolactone, manakala dua produk Qu Puteh dikatakan mengandungi merkuri.

Bahan-bahan ini dikatakan menyebabkan kesan buruk yang boleh membawa bahaya kepada pengguna.

Penggunaan tanpa pengawasan spironolactone boleh mengakibatkan kelesuan, kekeliruan, mengantuk, pening, rasa tidak selesa payudara dan pembesaran, haid yang tidak teratur, kejang, keguguran rambut dan ruam kulit.

Mercury adalah bahan merbahaya yang dilarang dalam produk kosmetik seperti yang digariskan dalam Peraturan-Peraturan Ubat (Produk Kosmetik) Brunei 2007 disebabkan ia membawa kesan memudaratkan kepada kesihatan manusia.

Terdedah kepada merkuri boleh menyebabkan ruam, kehilangan ingatan, lemah otot dan kerosakan kepada otak dan buah pinggang. Mercury juga toksik kepada bayi yang belum lahir.

Kementerian itu berkata, produk yang terlibat tidak boleh diimport dan dijual di negara itu.

Sehubungan itu beliau menggesa sesiapa yang membeli produk berkenaan supaya berhenti menggunakannya dengan segera dan berjumpa dengan doktor jika mereka merasakan reaksi yang tidak diingini.


Penjual produk-produk ini termasuk peniaga dalam talian diingatkan bahawa menjadi satu kesalahan di bawah Peraturan Ubat (Produk Kosmetik) Brunei 2007 untuk mengimport dan produk kosmetik halal tanpa produk kosmetik Surat Pemberitahuan Penghargaan.

Hukuman jika melanggar peraturan ini, jika sabit kesalahan akan dikenakan denda tidak lebih $ 5,000 (RM15,000) atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here