PETALING JAYA: Pemilik kosmetik, Datuk Seri Hasmiza Othman (gambar) memberi jaminan kepada orang ramai bahawa produk-produk kosmetik lain adalah selamat untuk digunakan berikutan larangan Kementerian Kesihatan pada krim pemutihan beliau.

Pengasas produk tersebut yang dikenali sebagai “Datuk Vida” berkata dia akan menarik Qu Puteh Whitening Pro 9 daripada pasaran serta-merta.

“Tetapi saya ingin memberi jaminan kepada pelanggan saya bahawa semua produk saya yang lain adalah selamat dan mereka masih boleh terus menggunakannya,” katanya kepada The Star Online.

Pemilik Vida Beauty Sdn Bhd berkata syarikat itu sedang meneliti penemuan Kementerian Kesihatan yang telah mengisytiharkan bahawa krim pemutihan beliau mengandungi merkuri.

Sebelum itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata krim Qu Puteh Whitening Pro 9 mengandungi merkuri yang tidak dibenarkan untuk digunakan dalam mana-mana produk kosmetik.

Beliau berkata produk itu mengandungi “high-level” merkuri berdasarkan sampel yang dilakukan oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan.

Dr Noor Hisham berkata biro itu telah menerima laporan kesan buruk daripada pengguna.

Pengumuman Kementerian Kesihatan dibuat berikutan pengumuman Kementerian Kesihatan Brunei bahawa negara itu telah diharamkan dua produk Qu Puteh kerana mereka didakwa mengandungi merkuri.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here