Pengerusi Gerakan Ketua Cawangan Coalition Malaysia (GKCM), Kamarul Azman Habibul Rahman di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur mengatakan parti itu mengamalkan sistem kasta di mana ahli dikategorikan mengikut kedudukan mereka dan kepentingan.


Kumpulan penentang Umno berkata demikian selepas setiausaha agung parti, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mengisytiharkan bahawa ketua bahagian Kedah yang menggesa penyingkiran Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai menteri Kedah tidak akan dikenakan tindakan disiplin.

Kumpulan itu berkata suara-suara akar umbi Umno tidak lagi dianggap penting.

“Nampaknya terdapat sistem kasta dalam Umno sekarang di mana ahli dikategorikan mengikut kedudukan mereka dan kepentingan.

“Umno melayan ahli-ahlinya cara yang berbeza, begitu hina sesetengah ahli di mata pemimpinnya,” kata kumpulan itu.

GKCM mempersoalkan keputusan Tengku Adnan yang tidak mahu mengambil tindakan ke atas 14 pemimpin Umno negeri itu. 


Sebelum ini parti itu telah mengambil tindakan terhadap sembilan ketua cawangan yang mengadakan sidang akhbar menggesa presiden parti Datuk Seri Najib Razak untuk meletak jawatan sebagai Perdana Menteri pada tahun lepas.

“Adakah sidang akhbar oleh pemimpin UMNO bahagian Kedah hanya sandiwara dan tidak ada keperluan untuk mengambil tindakan mengikut perlembagaan parti?

“Permainan dan wayang kulit oleh kepimpinan tertinggi Umno adalah amat lucu dan mereka mewujudkan keraguan di kalangan ahli-ahli parti,” kata kumpulan itu.

GKCM turut membidas Tengku Adnan dengan menyifatkannya “bodoh” selepas bertindak seperti dia mempunyai kekuasaan tertinggi melebihi perlembagaan parti.

Keputusan Umno untuk tidak bertindak dan parti yang dikuasai oleh orang-orang yang tidak jujur ‚Äč‚Äčakan menyebabkan tenggelam parti ini dengan lebih cepat.

“Akibatnya, kapal Umno sudah hampir tenggelam sebab nakhodanya dikendalikan manusia yang tidak jujur dan tidak tahu haluan sebenar,” kata beliau lagi seperti yang dipetik daripada TheMalaysianInsider

Tengku Adnan dipetik sebagai berkata semalam bahawa tiada tindakan akan diambil terhadap 14 ketua bahagian di Kedah selepas mereka mengadakan sidang akhbar untuk menyingkirkan Mukhriz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here