TUMPAT, 30 Jan – Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed menegaskan bahawa ekonomi Malaysia tidak akan “dijajah” oleh negara-negara lain di bawah Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA).

Beliau berkata tiada satu negara boleh berbuat demikian dalam hal ini kerana perjanjian perdagangan itu melibatkan 12 buah negara yang berlainan.

“Kita mesti faham bahawa Malaysia juga mempunyai kekuatan sendiri dan kita tidak akan menyerahkan ekonomi sepenuhnya. Kami juga mempunyai beberapa syarikat seperti Petronas dan Khazanah Nasional yang beroperasi di luar negara.

“Seperti kita mahu syarikat-syarikat kita untuk dijaga apabila beroperasi di luar negara, negara-negara lain juga ingin yang sama untuk mereka di Malaysia,” katanya.

Mustapa berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan watikah pelantikan kepada 470 guru agama di SMK Berangan di sini hari ini.

Beliau berkata penyertaan Malaysia dalam TPPA bukan hanya membawa manfaat yang besar kepada ekonomi negara, tetapi juga dalam bidang lain seperti memperkukuh enterpris kecil dan sederhana.

Dewan Rakyat pada persidangan beberapa hari lalu telah meluluskan usul untuk menyokong penyertaan Malaysia dalam perjanjian perdagangan terbesar di dunia itu.

Ia kemudiannya diluluskan oleh Dewan Negara dan Malaysia dijangka menandatangani perjanjian perdagangan pada 4 Februari di New Zealand.

Selain Malaysia, 11 negara-negara lain yang terlibat dalam TPPA ialah Brunei, Singapura, Vietnam, Jepun, Kanada, New Zealand, Australia, Amerika Syarikat, Peru, Chile dan Mexico.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here