PETALING JAYA – Wang yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah untuk pelaburan dan bukannya untuk sumbangan politik, kata seorang menteri Arab Saudi.

Menteri Luar Arab Saudi, Adel al-Jubeir berkata beliau bersetuju keputusan Peguam Negara Malaysia, Apandi Ali pada 26 Januari bahawa tiada sebarang salah laku dalam transaksi, tetapi beliau tidak fikir wang itu datang daripada kerajaan Arab atau ia adalah politik derma.

“Ia adalah seorang warganegara Arab Saudi, saya percaya, dan dana itu untuk satu pelaburan di Malaysia,” katanya dalam temu bual dengan The New York Times Khamis lalu.

Akhbar itu juga turut memetik seorang kerabat rapat dengan keluarga diraja yang namanya tidak mahu disiarkan, berkata bahawa wang itu datang daripada seorang putera Saudi dan mengatakan bahawa ia bukan sumbangan.

Kerabat itu mempersoalkan jumlah wang yang dilaporkan tetapi berkata dana itu adalah sebahagian daripada perjanjian perniagaan.

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mendedahkan sebelum ini bahawa derma tersebut adalah dari keluarga diraja Saudi dan disalurkan “tanpa mengharapkan balasan” dan menutup kes itu.


Apandi juga menegaskan bahawa motif di sebalik sumbangan itu tidak penting.

“Mengapa orang bertanya tentang sebab derma itu diberi? Anda perlu bertanya kepada pendermanya. Dia ada berbilion-bilion. (Jika) dia mahu memberikan wang, apa masalahnya?

“Ini adalah wang dia dan urusan peribadinya. Kami tidak mempunyai undang-undang untuk menyatakan bahawa menerima sumbangan politik adalah haram,” katanya.


Terdahulu, Apandi berkata Najib telah mengembalikan sejumlah US $ 620,000,000 derma pada Ogos 2013 kerana ia tidak digunakan.

Beliau kemudiannya mengarahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk menghentikan siasatan dan menutup kes itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here