(Foto: Muslim Council)

Dave East telah menjumpai kedamaian dalam hidupnya kerana Islam. Rapper dari Harlem bercakap tentang penukaran agamanya dalam video bersiri “I Am Def Jam”.

“Saya telah dipenjarakan sebentar di Baltimore, dan banduan di dalam sel penjara saya adalah Muslim,” katanya kepada XXLMag.

“Saya memerhatikan dia solat setiap hari, dan pandangan dia untuk keluar daripada keadaan itu jauh lebih positif berbanding lelaki lain yang juga Muslim di penjara.”

Keadaan itu memotivasikan East untuk mengetahui tentang ajaran Islam. Beliau berkata agama itu membantu beliau membina sikap yang lebih baik. Beliau menjelaskan:

“Islam benar-benar membawa disiplin dalam hidup saya yang saya tidak pernah ada sebelum ini.”

“Pemikiran lama saya adalah jika mereka tidak membantu saya, saya tidak akan membantu mereka, tetapi kamu tidak boleh hidup seperti itu. Ia mengenai apa yang kamu boleh lakukan, bukan bagaimana orang dengan kamu. ”

Seperti kebanyakan umat Islam, East berasa kecewa dengan persepsi buruk tentang Islam. Beliau menginginkan lebih ramai orang memahami dengan lebih baik agamanya (Islam).

“Islam mempunyai pandangan negatif terhadapnya di seluruh dunia berdasarkan apa yang media cuba untuk tunjukkan,” kata East.

“Mereka tidak menunjukkan kedamaian. Jauh dalam hati saya dan apa yang saya lihat dan apa yang saya dikelilingi, tidak ada yang lebih baik daripada Islam. ”

Dalam satu video, beliau menjelaskan bahawa apabila kamera berhenti berkelip dan tiba masanya untuk berehat di rumah, saluran Sejarah dan Islam adalah yang membantu merehatkan minda, badan dan jiwa dari kekacauan industri.

Kepercayaan Islam yang kuat dalam diri Dave telah membimbingnya melalui rintangan hidup ketika tidak ada seorangpun yang memanggil melainkan Allah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here