Selepas melalui kehidupan di dalam penjara selama lebih daripada lima tahun kerana sabit kesalahan dadah, vokalis kumpulan rock Spring, Ameng mengakui mengalami kemurungan yang teruk pada tahun pertama menjalani hukuman penjara, tetapi segalanya berubah apabila beliau mula mendalami ilmu agama.


Ameng atau nama sebenarnya Wan Aminuddin Wan Ismail, 48, ketika ditemui pemberita berkata beliau berasa “seperti dilahirkan semula” setelah melalui pelbagai episod mengerikan dalam penjara.

“Pada mulanya, saya fikir saya tidak boleh memulakan hidup baru tetapi dengan rahmat Tuhan, dan sokongan daripada rakan-rakan, keluarga dan semua orang, saya berjaya mengharungi ribut.”

Ameng berkata, selepas menggunakan masa di dalam penjara, beliau telah belajar untuk lebih mengasihi dan menghargai keluarganya, terutamanya isterinya yang tidak pernah berputus asa kepadanya.

“Setiap hari saya akan cari seorang daripada banduan yang pandai mengaji dan minta dia mengajar. Saya akhirnya berjaya khatam al-Quran dalam tempoh empat bulan dan dalam tempoh itu juga saya mampu mengajar orang lain

Beliau merancang untuk mengadakan kelas membaca Quran untuk rakan-rakan artis yang berminat.

Beliau menasihatkan orang ramai termasuk rakan-rakan artis untuk menjauhkan diri daripada jenayah dan dadah kerana penjara seumur hidup merupakan satu pengalaman yang menakutkan.

“Di dalam penjara, anda akan berasa anda telah kehilangan segala-galanya, termasuk keluarga, kekayaan, kemasyhuran dan lain-lain. Anda perlu tidur di atas lantai simen keras.

“Anda hanya mempunyai satu bahagian pakaian suram-cari,” katanya sambil menambah bahawa beliau tidak sabar untuk menyambut Aidilfitri bersama keluarganya di Melaka.

Pada 12 April 2011, Ameng dijatuhi hukuman lapan tahun penjara dan dikenakan 10 sebatan oleh Mahkamah Sesyen Melaka kerana kesalahan dadah, tetapi disebabkan oleh tingkah laku yang baik hukuman itu dikurangkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here