Pisang adalah makanan sangat lazat yang boleh memberi badan kita banyak bahan yang diperlukan untuk berkembang. Ia penuh dengan nutrien, vitamin, serat, dan gula semula jadi, seperti sukrosa dan fruktosa. Itu adalah sebahagian daripada sebab mengapa makan 2 pisang sehari dapat membantu untuk memastikan badan anda sihat. Perkara terbaik tentang pisang ialah ia sangat mudah untuk dicari dan harganya amat berpatutan.

Di Amerika Syarikat, pisang adalah buah-buahan yang paling digemari. Berikut adalah beberapa kepentingan pisang yang boleh meningkatkan kesihatan anda.

1) Pedih hati – Pisang adalah anti-asid semulajadi dan boleh memberikan kelegaan daripada pedih ulu hati dan refluks asid. Dengan hanya makan pisang boleh membawa kelegaan menenangkan dan mengurangkan gejala pedih ulu hati anda.

2) Tekanan Darah – Pisang membantu untuk menurunkan tekanan darah dan melindungi daripada strok atau serangan jantung kerana ia adalah rendah natrium dan tinggi kalium, menjadikan ia makanan yang menyihatkan hati.

3) Tenaga – Makan satu atau dua biji pisang sebelum senaman akan memberikan anda tenaga yang cukup untuk bertahan satu jam atau lebih. Vitamin dan mineral menyokong peningkatan ketahanan badan anda, manakala kalium membantu mencegah kekejangan otot.

4) Anemia – Pisang boleh membantu mereka yang mempunyai anemia dengan menyediakan zat besi yang amat diperlukan oleh badan yang merangsang sel darah merah dan pengeluaran hemoglobin.


5) Stress  – Kandungan potasium bermanfaat mengembalikan degupan jantung kepada normal. Gabungan pelbagai zat pemakanan yang dimiliki pisang mengawal keseimbangan kelembapan dalam badan dan memperbaiki penghantaran oksigen ke otak.

6) Sembelit – Jika anda ingin jauh daripada sembelit, pisang adalah ubat yang baik untuk anda. Ia mempunyai serat yang cukup banyak untuk merangsang pergerakan usus dan memberikan kelegaan semula jadi untuk sembelit.

7) Saraf atau PMS – Apabila anda berasa muram dan tertekan, makan sahaja pisang. Ia membantu untuk mengawal gula dalam darah dan kaya dengan vitamin B yang secara semula jadi menenangkan sistem saraf dan membuat kita lebih tenang.


8) Suhu badan – Makan pisang pada hari yang panas boleh menyejukkan badan anda dengan menurunkan suhu badan. Perkara yang sama terjadi jika anda demam.

Sekarang baru anda tahu kenapa monyet itu periang. Makanlah pisang! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here