Seorang rakyat Palestin dari Hebron telah menolak tawaran $100 juta dari Israel untuk membeli rumahnya.

Seorang penduduk bandar Hebron di Tebing Barat, Abdul Raouf Al-Mohtaseb menolak tawaran Israel bernilai $100 juta untuk rumah dan kedainya, yang terletak di Al-Sahla, Hebron, memetik laporan Arabi 21 pada Jumaat.

Al-Mohtaseb telah menolak semua tawaran sebelum ini yang dibuat oleh Israel kepadanya untuk rumah dan kedainya.

“Saya menolak $100 juta,” kata Al-Mohtaseb sambil menambah: “Saya akan menolak semua wang yang ada di bumi. Saya tidak akan mengkhianati tanah atau rakyat saya. Wang adalah baik, tetapi hanya apabila ia bersih. “

Bercakap kepada Al-Mayadeen TV, Al-Mohtaseb berkata tawaran itu bermula pada $6 juta, sebelum meningkat kepada $40 juta dan akhirnya mencapai $100 juta. Namun, beliau menegaskan bahawa beliau tidak akan mengubah pendiriannya.

Pendatang Israel di bandar itu, katanya, telah mengatakan bahawa mereka boleh membayar perjalanannya ke Australia atau Kanada untuk menjalani kehidupan baru dan membuka perniagaan baru, tetapi beliau juga menolak tawaran ini.

Al-Mohtaseb menegaskan bahawa semakin tinggi peneroka itu menaikkan tawaran mereka untuk rumahnya, lebih bertambah cintanya terhadap tanahnya, dengan menyatakan bahawa beliau mempunyai 20 orang cucu yang beliau harapkan akan menghabiskan hidup mereka di Hebron.

“Saya menghabiskan zaman kanak-kanak saya di sini, tetapi cucu-cucu saya menderita di ini,” katanya mengeluh.

Dalam wawancara lain, Al-Mohtaseb juga menceritakan penderitaan orang Palestin di Hebron akibat pendudukan Israel.

“Sekali-kali, saya pergi ke Jordan, tetapi saya merasa bersalah pada hari berikutnya dan saya memendekkan perjalanan saya dan kembali ke Hebron,” katanya, sambil menambah:” Bagaimanapun, kami hidup di penjara yang sebenar. “

Beliau berkata seorang peneroka bernama Boaz pernah datang kepadanya dan menawarkan beliau $30 juta untuk rumahnya.

Beliau berkata bahawa beliau membawa Boaz ke rumahnya dan menunjuk kepada batu bata dan bertanya kepadanya: “Untuk batu bata mana yang akan kamu bayar $30 juta itu?” Boaz menjawab: “Saya ingin membeli seluruh rumah.” Al-Mohtaseb menjawab: ” $30 juta tidak cukup untuk satu bata pun.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here