(Foto: Duta Besar UAE ke AS, Yousef Al-Otaiba)

Puteri Arab Saudi, Fahda Binti Saud Bin Abdulaziz, anak bekas raja Saudi, Al-Saud Bin Abdulaziz Al-Saud, telah menyerang Duta Besar Emiriah Arab Bersatu (UAE) ke Amerika Syarikat, Yousef Al-Otaiba, yang berkata bahawa negaranya mencari “kerajaan sekular” di Timur Tengah sejajar dengan Arab Saudi, Mesir, Bahrain dan Jordan, memtik laporan MEMO (31/7/17).

Menjawab kenyataan Al-Otaiba, Puteri Fahda memberi amaran melalui beberapa tweet yang diterbitkan pada 30 Julai, bahawa terdapat “konspirasi jelas terhadap Arab Saudi dan dunia Islam,” menekankan bahawa “para pemimpin dan rakyat bersedia untuk menghadapi plot ini.”

“Ada yang memanggil untuk mensekularkan negara dua masjid suci dan ada mereka yang memanggil untuk mengantarabangsakan negara dengan dua masjid suci, tetapi kita rakyat Arab Saudi dan kepimpinannya akan melindungi dua masjid suci.”

Pada hari Sabtu, duta besar UAE dalam satu wawancara dengan Perkhidmatan Penyiaran Awam (PBS) yang berpangkalan di Amerika Syarikat berkata bahawa negara-negara yang mengenakan sekatan kepada Qatar berusaha membentuk “kerajaan sekular” masa depan di Timur Tengah.

“Apa yang kita mahu lihat adalah kerajaan yang lebih sekular, stabil, makmur, berkuasa, kuat,” kata Al-Otaiba.

“Sepanjang 10 hingga 15 tahun, kita melihat Qatar menyokong kumpulan seperti Ikhwanul Muslimin, Hamas, Taliban dan militer Islam di Syria dan Turki. Inilah arah yang bertentangan yang kita mahu rantau ini pergi,” katanya.

“Ketidaksepakatan kami adalah tentang masa depan Timur Tengah yang sepatutnya dilihat dan itu adalah sesuatu yang kami tidak dapat satu sepakat dengan Qatar untuk masa yang lama,” kata pegawai UAE.

“Jika kamu bertanya UAE, Arab Saudi, Jordan, Mesir dan Bahrain jenis apa Timur Tengah yang mereka mahu lihat dalam tempoh 10 tahun, mereka akan berpandangan yang bertentangan dengan Qatar. Kami mahukan kerajaan sekular yang kuat, stabil dan sejahtera. “

“Kesediaan untuk mencari penyelesaian bukan terletak di Riyadh, bukan di Abu Dhabi dan sudah tentu tidak di Washington,” katanya. “Ia terletak di Doha.”

Pada 5 Jun, Arab Saudi, UAE, Bahrain dan Mesir menghentikan hubungan ekonomi, diplomatik dan pengangkutan dengan Qatar atas sokongannya kepada kumpulan-kumpulan ekstremis dan sejak itu telah membuat 13 tuntutan – kemudian dipecahkan kepada enam prinsip.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here