(Foto: voanews.com)


CHINA melancarkan satu perbarisan hebat pamer kekuatan ketenteraannya – hanya beberapa jam selepas memberi amaran kepada Donald Trump tentang penglibatannya di Korea Utara.

Puluhan ribu tentara Tiongkok berarak bersama kereta kebal dan senjata nuklear sementara pesawat pejuang siluman dan helikopter tempur terbang di atas.

(Foto: Li Tao/Xinhua via AP Source:AP)

Presiden Xi Jinping, memakai tentera tenteranya, memeriksa tenteranya sendiri hanya beberapa jam selepas krisis Korea Utara yang terkini.

Amerika telah diberi amaran oleh Beijing selepas melancarkan penggunaan sistem pertahanan roket THAAD di Korea Selatan.

Langkah itu adalah tindak balas kepada ujian peluru berpandu balistik terbaru Kim Jong-un pada malam Jumaat.

(Foto: Zha Chunming/Xinhua via AP Source:AP)

Tetapi China dengan tegas memberi amaran kepada Washington: “Pihak Cina amat mengambil berat dengan keadaan itu.”

Dan pertunjukan tentera Beijing di Inner Mongolia – meraikan ulang tahun ke-90 tentera – membuktikan ia kini mempunyai kekuatan untuk menyokong kata-katanya.

Xi memberitahu tentera mereka, mereka harus bersedia mengalahkan semua “musuh yang menyerang” ketika beliau memberitahu mereka bahawa mereka “lebih dekat dengan matlamat peremajaan negara Cina yang besar”.

Turut dipamerkan adalah peluru berpandu balistik Dongfeng-31AG yang baru dan Dongfeng-21D “pembunuh kapal terbang pesawat.”

Beberapa pesawat pengebom H-6K dilihat diterbangkan di atas.

(Foto: AFP)

Xi telah melaburkan berbilion-bilion untuk tentera China dalam usaha untuk mengatasi AS sebagai kuasa paling kuat di dunia.

Walaupun mengurangkan 300,000 dari tentera, Xi mengawasi pelaburan dalam kapal pengangkut pesawat, kapal selam nuklear dan pesawat pejuang siluman.

Xi menambah: “Selalu dengar dan ikut arahan parti. Dan berarak ke mana-mana saja parti mengarah, ” seperti dipetik dari news.com.au

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here