(Foto Ilustrasi Umar bersama tentera Islam dalam Filem Omar Series)

Berikut adalah bagaimana khalifah kedua Islam – Umar ibn al-Khattab ra memperlakukan orang Kristian selepas penaklukan Jerusalem.

“Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, Lagi Maha Penyayang. Ini adalah jaminan keselamatan yang diberikan oleh hamba Tuhan, Umar, Amirul Mukminin, kepada penduduk Jerusalem. Dia (Allah) memberi mereka jaminan keselamatan untuk diri mereka sendiri, untuk harta benda mereka, gereja-gereja mereka, sama ada yang elok atau rosak, dan semua upacara yang diamalkan oleh agama mereka. Gereja-gereja mereka tidak akan didiami oleh umat Islam dan tidak akan dimusnahkan. Sama ada mereka, atau tanah di mana mereka berdiri, atau salib mereka, atau harta mereka akan dirosakkan. Mereka tidak akan ditukar (agama) secara paksa.

“Orang-orang Jerusalem harus membayar cukai (jizyah) seperti orang di bandar-bandar lain dan mesti mengusir orang Rom dan perompak. Mereka dari Jerusalem yang ingin pergi bersama orang Rom, bawalah harta benda mereka dan tinggalkan gereja-gereja mereka dan salib akan selamat sehingga mereka sampai ke tempat perlindungan mereka. Penduduk kampung boleh tinggal di bandar jika mereka mahu tetapi perlu membayar cukai (jizyah) seperti rakyat. Mereka yang mahu boleh pergi bersama orang Rom dan mereka yang mahu boleh kembali kepada keluarga mereka. Tiada ada apa-apa yang akan diambil dari mereka sebelum tanaman mereka dituai.

“Sekiranya mereka membayar cukai mereka mengikut kewajiban mereka, maka syarat-syarat yang ditetapkan dalam surat ini adalah di bawah perjanjian Allah, adalah tanggungjawab Rasul-Nya, khalifah dan orang-orang Mukmin. ” Tareekh At-Tabari 2/449

Apabila Umar masuk ke Jerusalem dan masa untuk solat tiba, orang Kristian menawarkannya untuk solat di gereja tetapi dia enggan kerana dia tidak mahu orang Islam menggunakannya sebagai alasan untuk mengubahnya menjadi masjid. Dia solat berdekatannya dan di situ adalah tempat masjid yang disebut ‘Masjid Umar ibn al-Khattab’ dibina.

Di luar Masjid:

Di dalam Masjid:

Islam menjamin hak-hak kumpulan agama minoriti di bawah kawalannya dan memastikan keselamatan mereka. Kristian dan Yahudi selamat di dalam negara-negara Islam selama beratus-ratus tahun dan bahkan memberi perlindungan kepada mereka yang melarikan diri dari penganiayaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here