KUALA LUMPUR: Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor berkata bahawa dia tidak ada sebarang akaun media sosial.

Oleh itu, beliau berkata orang ramai tidak harus tertipu oleh media sosial yang menggunakan namanya, yang katanya adalah palsu dan wujud kira-kira 20 akaun di Facebook menurutnya.

“Saya tidak pernah mempunyai akaun Facebook. Saya tidak ada di Twitter juga. Saya hanya mempunyai ini Samsung antik (telefon bimbit). Selagi saya boleh membuat panggilan, menerima panggilan dan membalas SMS (perkhidmatan pesanan ringkas).

“Jika anda membacanya (di media sosial), maka anda telah ditipu. Jika ada apa-apa (anda ingin tahu) mengenai saya, hanya bertanya kepada saya muka-ke-muka. Cakap perkara yang betul, jangan cakap tipu. “

Rosmah berkata demikian di Majlis Tahunan Bersama Penaung Skuad Sayang Kebangsaan sempena Perhimpunan Agung Umno 2016 di Pusat Dagangan Dunia Putra.

Rosmah berkata kewujudan pelbagai akaun Facebook palsu menggunakan nama beliau juga telah mendorong beliau untuk hadir sesi ucaptama CEO Facebook, Mark Zuckerberg pada Sidang Kemuncak  2016 di Lima, Peru, baru-baru ini.

Beliau berkata keseronokan beliau untuk bertemu dengan Zuckerberg begitu awal pada waktu pagi juga menyebabkan suaminya, Datuk Seri Najib Tun Razak, hairan.


“Saya memberitahu beliau (Najib) yang saya ingin bertanya kepada Zuckerberg jika terdapat sebarang mekanisme untuk dia (Zuckerberg) untuk mengesan akaun Facebook palsu.

“Saya menunggu, tetapi tidak ada sesi soal jawab kerana dia (Zuckerberg) terpaksa bergegas ke tempat lain. Saya benar-benar mahu meminta kepada-Nya kerana Facebook juga mempunyai kelemahan,” katanya.

Sementara itu, dalam ucapannya, Rosmah yang juga penaung Skuad Sayang, mengingatkan semua anggota untuk menguasai kemahiran media sosial media sosial yang telah mengubah landskap politik negara.

“Gunakan secara optimum saluran media sosial strategik untuk menguar-uarkan usaha kita.

Menggunakan media sosial sebagai senjata siber untuk menyebarkan maklumat yang betul dan untuk menangkis semua tuduhan dan pembohongan yang dilemparkan oleh pembangkang, “katanya.

Rosmah berkata, langkah itu wajar kerana kajian Landskap Digital Malaysia 2016 mendedahkan bahawa 69% atau 21 juta penduduk Malaysia daripada 31.5 juta merupakan pengguna Internet.

Daripada jumlah itu, 68% adalah pengguna aktif media sosial popular seperti Facebook, Twitter dan YouTube, katanya, sambil menambah bahawa secara purata, rakyat Malaysia menghabiskan masa 5.1 di Internet atau jam 2.8 di media sosial sehari. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here