Raja Jordan Dan Perdana Menteri Israel (Foto: CNN.com)

Seramai 78 ahli parlimen Jordan telah menandatangani satu gerakan yang menuntut penutupan kedutaan Israel di Amman berikutan tembakan Israel yang meninggalkan dua warga Jordan mati bulan lepas.

Usul itu, yang dikemukakan pada hari Selasa, juga menuntut agar duta Jordan meninggalkan Israel dengan segera agarĀ dapatĀ “menyatakan penolakan terhadap cara kerajaan Jordan menangani isu itu dan membenarkan pembunuh itu pulang ke Israel”, menurut agensi berita Ma’an.

“Maruah dan darah orang Jordan bukan murah dan kerajaan sepatutnya berdiri untuk hak darah yang ditumpahkan dan mengekalkan maruah mereka dengan kuat dan tegas,” usul itu dibaca.

Timbalan Khalid Ramadan Awada menambah bahawa tindakan selanjutnya akan diambil jika kerajaan tidak bertindak balas terhadap tuntutan mereka.

(Pasukan keselamatan Jordan ditempatkan di kedutaan Israel di Amman. Gambar: Ahmad Abdo / EPA, Julai 2017)

Petisyen itu datang seminggu selepas beratus-ratus orang demo membantah di luar kedutaan Israel di Amman menggesa pembatalan perjanjian damai Jordan dengan Israel yang dikenali sebagai “Wadi Araba”.

Ketegangan telah meningkat sejak kerajaan Jordan membenarkan pengawal yang menembak mati rakyat Jordan pulang ke Tel Aviv, diikuti dengan penyebaran gambar Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyambut tentera itu. Raja Jordan telah menuntut agar pengawal itu dibicarakan kerana membunuh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here