NAIROBI – Seorang anggota pasukan khas British, SAS, dilihat bertindak sendirian untuk menyelamatkan tebusan ketika kumpulan pengganas melakukan serangan berdarah di hotel mewah dan pusat membeli-belah di Nairobi, Kenya, Selasa.

Dilaporkan seramai 21 orang terbunuh dalam serangan terancang yang dilakukan oleh kumpulan Al- Shabaab.

Video dan gambar penampilan seorang anggota Perkhidmatan Udara Khas (SAS) telah dikeluarkan oleh beberapa media. Chris Ryan, bekas sarjan pasukan elit British mengesahkan bahawa tindakan individu yang cemerlang itu adalah pasukan elit.

Tentera SAS memang berada di Kenya untuk melatih pasukan khas negara itu. Dalam serangan di Nairobi, beberapa warga asing termasuk penduduk Amerika Syarikat dan Britain terbunuh.

Dalam video yang dikeluarkan oleh beberapa media, tentera elit British itu berlari ke keretanya sebelum menuju ke hotel untuk menghadapi kumpulan pengganas seorang diri.

“Beliau pergi membeli-belah ketika serangan berlaku,” kata Chris, yang berkhidmat dalam pasukan eelit selama 10 tahun, menerangkan tindakan anggota SAS itu.

“Beliau membawa peralatannya di dalam kereta, jadi apabila kejadian itu bermula, beliau berlari kembali ke keretanya dan menyediakan peralatannya sebelum terus segera ke lokasi penembakan,” katanya, seperti yang dikutip oleh Mirror, Khamis (17/01/2019).

“Ketika tiba di hotel, beliau mula mengatur semua operasi, mengarahkan polis dan tentera. Kemudian beliau pergi sendirian untuk melawan musuh dan menyelamatkan tebusan,” jelasnya.

“Tindakan itu menyelamatkan banyak nyawa dan menunjukkan sikap orang-orang ini, yang sangat berani dan sentiasa bersedia,” jelasnya.

Anggota SAS menyelamatkan tebusan. (Foto: Reuters)

Gambar dan video dari tempat kejadian menunjukkan tentera SAS itu memakai seluar jeans dan baju kalis peluru sambil memegang senapang ketika beliau mengiringi pengunjung keluar dari hotel DusitD2 ke tempat yang selamat.

Senjata yang dipegangnya adalah Diemaco C8 Carbine, senjata biasa untuk tentera pasukan khas.

Menurut Chris, dari tindakan itu tampak pasukannya terlatih, yang secara naluri tahu apa yang perlu dilakukannya untuk menyelamatkan banyak nyawa.

Dan beliau memuji kreativiti SAS “dalam mengarahkan tentera Kenya untuk menyekat jalan dan menyerbu hotel itu sendirian.

“Beliau dilatih ke tahap paling tinggi untuk bertindak balas terhadap situasi seperti ini dan operasi counter terrorist hanyalah roti dan mentega untuknya,” jelasnya.

“Beliau sudah berada di sana untuk melatih pasukan khas Kenya, dan kemudian orang-orang ini pergi untuk bertindak balas terhadap situasi itu, dan itulah cara beliau keluar padang.”

“Tentera yang berkaliber seperti ini adalah seperti mana pihak-pihak lain, Al-Shabaab, tidak akan mendapat peluang jika mereka melawan orang ini,” kata Chris.

“Beliau dilatih untuk bertindak balas terhadap ancaman. Beliau secara naluri akan mencari ancaman, mengenalpasti dan kemudian melawannya.”

“Taktik ini adalah untuk menembak musuh sebelum mereka mendapat peluang untuk menembak diri mereka. Anda dapat lihat dari video bahawa beliau tidak gentar ketakutan di mana-mana sekalipun, beliau bergerak dengan agresif ke sasaran, untuk memburu haiwan ini.”

Satu lagi laporan menyatakan bahawa terdapat juga pasukan khas Amerika Syarikat, Tentera Laut SEAL, yang terlibat dalam tindakan membalas keganasan pada hari Selasa itu.

Walau bagaimanapun, tentera Amerika Syarikat tidak mengesahkan kehadiran pasukannya dalam kejadian itu. Kerajaan British dan tentera, seperti biasa, masih enggan memberi ulasan mengenai sebarang operasi khas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here