ANKARA – Presiden Turki pada hari Rabu (16/01) mengatakan bahawa Turki akan berjuang untuk melawan kelompok pengganas Daesh untuk menyingkirkannya dari tanah Syria, di tengah penarikan pasukan tentera AS dari Syria.

“Turki akan meneruskan perjuangan menentang Daesh dan menghapuskan kumpulan pengganas di Syria,” kata Recep Tayyip Erdogan dalam sidang akhbar bersama Presiden Croatia Kolinda Grabar-Kitarovic yang melawat Ankara.

Menjawab serangan bunuh diri terhadap Manbij pada hari Rabu yang membunuh beberapa tentera AS, Erdogan berkata beliau tidak percaya Presiden AS Donald Trump akan tetap diam mengenai serangan itu kerana ia bermakna kemenangan untuk Daesh.

Beliau menambah bahawa serangan itu mungkin bertujuan untuk menghalang AS meninggalkan Syria.

Laporan awal mengatakan kira-kira empat warga Amerika terbunuh dalam serangan yang didakwa dilakukan oleh Daesh.

Pada masa ini, Manbij masih berada di bawah kawalan PYD / YPG, sebuah pertubuhan pengganas PKK di Syria.

Dalam kempen keganasan selama 30 tahun menentang Turki, serangan PKK telah menewaskan kira-kira 40,000 orang. YPG / PYD adalah cabang PKK di Syria.

Serangan itu berlaku selepas pengumuman kejutan Trump bulan lepas mengenai penarikan tentera Amerika dari Syria.

Keputusan penarikan dibuat apabila Presiden AS berbicara dengan Erdogan melalui telefon, di mana kedua pemimpin itu bersepakat perlunya penyelarasan yang lebih efektif di negara yang terjejas oleh perang saudara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here