KUALA LUMPUR, 7 Dis – Kerajaan Myanmar telah menggantung penghantaran pekerja ke Malaysia berikutan ketegangan diplomatik antara kedua-dua negara menurut laporan.

Menurut Myanmar Times, Kementerian Buruh, Imigrasi dan Penduduk, mengeluarkan satu kenyataan hari ini mengumumkan penggantungan pekerja ke Malaysia, yang telah disahkan oleh Myanmar Overseas Employment Agencies Russian (MOEAF).

Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat MOEAF, U Myat Thu, dilaporkan berkata syarikat-syarikat Malaysia akan berdepan “kesukaran” berikutan penggantungan itu.

Hubungan diplomatik antara kedua-dua negara telah tegang sejak minggu lalu apabila pemimpin kerajaan Malaysia secara terbuka mengkritik penindasan terhadap etnik Rohingya di Myanmar.

Ini berikutan keganasan yang dahsyat yang menyaksikan 90 orang terbunuh dan beribu-ribu melarikan diri ke negara jiran Bangladesh.

Rohingya, yang dilihat oleh Myanmar sebagai pendatang haram yang didakwa ditindas oleh Buddha dan juga oleh tentera di negeri itu.

Beribu-ribu daripada mereka terdampar di laut tahun lepas dalam krisis pelarian yang besar selepas beberapa negara Asean enggan untuk menerima mereka. Malaysia akhirnya membenrkan sebahagian daripada mereka ke negara ini.

Ahad lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengambil bahagian dalam perhimpunan yang membantah pembunuhan Rohingya dan juga menuntut tindakan segera daripada kerajaan Myanmar.

Myanmar sebelum ini telah memberi amaran kepada Malaysia supaya tidak campur tangan dalam “urusan dalaman” mengikut piagam Asean.

Terdapat juga gesaan oleh beberapa ahli politik Malaysia untuk mengkaji semula keahlian Myanmar dalam Asean berikutan peristiwa yang berlaku terhadap Rohingya.

Kira-kira 4,000 pekerja Myanmar dihantar secara sah ke Malaysia setiap bulan, dan kira-kira 50,000 daripada mereka dihantar ke Malaysia setahun.

Bilangan pekerja tanpa izin dari Myanmar dipercayai lebih tinggi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here