(Foto: AFP)

ANKARA – Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menyatakan beliau akan membina zon selamat di utara Syria.

Penubuhan zon selamat di Syria berlaku selepas Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump melontarkan ancaman di Twitter.

Dilaporkan Al Jazeera Selasa (15/1/2019), Erdogan mengatakan bahawa beliau telah melakukan perbincangan positif dengan Trump melalui telefon.

Beliau berkata awalnya beliau kecewa dengan kicauan Trump di twitter. Namun pembicaraan di telefon antara dirinya dengan Trump berlangsung dengan baik.

“Kita akan segera membina zon selamat di daerah perbatasan dengan Syria sejauh 32 km,” kata bekas Perdana Menteri Turki itu.

Beliau menjelaskan, Turki adalah rumah kepada sekitar tiga juta pelarian Syria. Dia mendakwa telah mencadangkan zon selamat yang disokong oleh larangan terbang.

Beliau mendakwa telah pernah mencadangkan kepada bekas Presiden Amerika Syarikat, Presiden Barack Obama, dengan struktur bangunan akan dibuat untuk menampung pelarian.

Walau bagaimanapun, rancangan itu boleh dilaksanakan jika Washington menyediakan sokongan logistik dan udara, sementara Turki menyediakan keselamatan di darat.

“Malangnya, Obama gagal mengambil langkah yang diperlukan,” kata presiden Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP).

Tetapi selepas berbincang dengan Trump, Erdogan mengatakan bahawa rancangan yang ditawarkannya dapat diselamatkan, dan zon selamat 32 km dari Syria dapat diperpanjang.

“Kita boleh membentuk zon selamat jika pasukan gabungan terutama Amerika memberikan sokongan kewangan dan logistik,” kata Erdogan kepada AFP.

Walaupun begitu, presiden berusia 64 tahun itu menolak kehadiran anggota Unit Perlindungan Rakyat Kurdish (YPG) di rantau itu.

Sebelum ini, Trump memberikan ancaman bahawa ia akan memusnahkan ekonomi Turki jika negara itu menyerang Kurdish yang telah menjadi sekutu AS.

Tentera Turki menjalankan dua operasi tentera ke Syria. Yang pertama adalah “Euphrates Shield” pada tahun 2016, dan “Cabang Olive” pada tahun 2018.

Kedua-dua serangan itu dilakukan untuk membanteras militan Kurdi dan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS).

Pengerahan tentera Turki dan tentera yang bersekutu dengan mereka di wilayah timur laut Syria dilihat sebagai satu bentuk usaha pendudukan.

Erdogan menolak isu itu dengan menyatakan bahawa membandingkan Turki dengan pasukan lain di Syria adalah satu bentuk penghinaan terhadap sejarah dan tamadun mereka.

“Sekiranya kita tidak hadir ke sana, jika kita berpaling pada apa yang berlaku di sana, menutup sempadan kita dan hati kita kepada orang yang datang dari sana, maka kita akan mengkhianati diri kita sendiri.,” kata Erdogan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here