Polis di bandar Schaffhausen di Switzerland mempertahankan keputusan mereka untuk mendenda seorang lelaki yang menggunakan perkataan “Allahu akhbar” di khalayak ramai seperti yang dilaporkan oleh akhbar Switzerland, The Local.

Insiden pada Mei 2018 yang menyaksikan lelaki itu didenda 150 franc Swiss (RM625) ditambah 60 franc (RM250) dalam caj pengurusan, didedahkan minggu ini selepas lelaki berusia 22 tahun itu mengumumkan berita itu.

Pemuda itu, yang dinamakan oleh media Swiss sebagai Orhan E., mengatakan bahawa beliau menggunakan perkataan Islam ‘Allahu akhbar’, yang bermaksud ‘Allah maha besar’, untuk meluahkan rasa terujanya setelah ternampak seorang rakannya berdekatan kereta api di Schaffhausen.

Ketika beliau bercakap dalam bahasa Turki dengan rakannya itu, diab eliau didatangi oleh seorang pegawai polis. Polis wanita itu kemudian mendendanya atas alasan menyebabkan gangguan awam kerana beliau telah menggunakan perkataan Allahu akhbar dengan cara “kuat dan jelas”.

Polis tempatan sejak itu telah mempertahankan denda yang dikeluarkan, dengan mengatakan pegawai itu bertindak dengan sewajarnya.

“Pada masa itu, ada kemungkinan orang mungkin menjadi takut atau terkejut,” kata jurucakap media polis, Patrick Caprez, kepada media tempatan, Schaffhauser Nachrichten. Ungkapan ‘Allahu akhbar’ sering digunakan oleh pengganas sebelum melakukan serangan.

Ketua keselamatan Schaffhausen, Romeo Bettini juga menyokong keputusan pasukan itu untuk mendenda lelaki itu.

Bettini mengatakan cara di mana perkataan itu telah diungkapkan adalah kunci dalam insiden pada 2018 dan menambah bahawa pegawai polis akan bertindak dengan cara yang sama jika lihat seseorang berlari mengelilingi dataran dengan kata-kata kejian yang kuat.

“Adalah satu kesalahan mengatakan ungkapan ini (Allahu akhbar) di Schaffhausen,” katanya.

Beliau berkata polis sentiasa menggunakan pertimbangan mereka tentang apa yang mewujudkan masalah.

Tetapi Orhan E. menafikan beliau “melaungkan” perkataan itu, seperti yang ditegaskan oleh polis dalam laporan asal mereka.

“Saya tidak mahu masalah dan saya menghabiskan masa dua minit untuk menjelaskan mengapa saya berkata sedemikian,” katanya kepada Schaffhauser Nachrichten.

Bercakap kepada media Switzerland, lelaki itu berkata:

“Kami menggunakan kalimah ‘Allahu akhbar’ sebagai sapaan dan hampir setiap saat dalam ayat. Contohnya cuaca baik. Kami menggunakannya apabila kami ingin mengatakan bahawa kami fikir sesuatu adalah positif. “

Tetapi pemuda itu berkata cubaan untuk menjelaskan pada masa itu tidak membantu. Pegawai itu telah memanggil pasukan bersenjata dan lelaki berusia 22 tahun itu “ditarik” manakala polis menuntut agar beliau melakukan permohonan maaf.

Beliau menambah bahawa beliau diancam dengan penjara jika
beliau tidak membayar denda.

“Saya dilahirkan di sini (di Switzerland) dan tidak pernah menghadapi perkara seperti ini. Kita hidup di negara bebas dengan kebebasan beragama. Tingkah laku sewenang-wenangnya polis tidak dapat diterima,” katanya mengulas mengenai kejadian itu.

Lelaki itu membayar denda dengan segera kerana takut dipenjara, katanya.

Beliau juga memberitahu Schaffhauser Nachrichten bahawa beliau mendedahkan perkara ini kerana beliau telah mendengar satu lagi kejadian serupa pada bulan Disember di mana pengawal sempadan dikatakan menumbuk seorang lelaki muda yang telah berkata “Allahu akhbar”.

“Hanya kerana pengganas menyalahgunakan dua perkataan ini tidak bermakna saya mempunyai niat buruk apabila saya mengatakannya,” katanya.

Amir Dziri, Profesor Pengajian Islam di University of Friborg, berkata beliau percaya bahawa ia adalah di luar kebiasaan untuk menggunakan perkataan Allahu akhbar – sering digunakan dalam ibadat Islam – sebagai sapaan, tetapi ini mungkin menjadi slang orang muda.

Profesor itu berkata pihak polis telah bertindak dengan sewajarnya tetapi juga menyatakan simpatinya untuk pemuda itu.

“Jika beliau benar-benar menggunakan frasa itu dalam konteks yang tidak berbahaya maka seseorang dapat memahami bahawa beliau merasa diskriminasi,” katanya.

“Kalau perkataan ini adalah jenayah secara menyeluruh, ia akan menghalang kebebasan beragama,” kata Dziri.

Kumpulan anti-rasisme Zurich People -of-Color kini telah melakukan aduan jenayah terhadap polis di Schaffhausen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here