KUALA LUMPUR: Malaysia memohon penjelasan dari China berikutan penempatan yang dikatakan aset tentera China di tujuh pulau yang menjadi pertikaian di Laut China Selatan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata beliau tidak lama lagi akan menulis surat kepada rakan sejawatannya dari China, General Chang Wanquan mengenai perkara itu.

Kata beliau pada majlis penyerahan tugas-19 Angkatan Tentera Malaysia Ketua (ATM) pada hari Jumaat lalu, beliau juga akan menulis surat kepada Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Ashton Carter, mengenai imej-imej yang didedahkan oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang berpangkalan di Amerika, Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI), yang didakwa menunjukkan tentera China yang diletakkan di pulau-pulau.

Hishammuddin berkata perkara itu boleh menyebabkan kebimbangan di kalangan orang ramai dan mengancam kestabilan dan keselamatan di Laut China Selatan jika dakwaan itu benar.

Terdahulu, Jeneral Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor mengambil alih jawatan Panglima ATM hari ini, berikutan persaraan Jen Tan Sri Dr Zulkifeli Mohd Zin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here