Islam adalah bersifat menyeluruh, bukan sahaja dalam beribadat kepada Allah, tetapi juga termasuk hubungan manusia dan manusia, iaitu akhlak. Sekiranya Islam benar-benar diterapkan sepenuhnya dalam semua aspek kehidupan, maka kehidupan kita akan berada dalam ketenangan. Termasuk hubungan antara suami dan isteri.

Islam juga mengajar bagaimana untuk mewujudkan hubungan suami isteri romantis, termasuk apabila berjimak. Bagi pasangan Islam, terdapat beberapa tegahan dalam Islam ketika sedang berhubungan yang mesti diketahui agar tidak bergelumang dalam dosa. Berikut ulasan penuh.

1. Jangan melakukan hubungan tanpa berdoa

Banyak suami dan isteri lupa untuk membaca doa apabila mereka mahu melakukan hubungan. Berkat dengan berdoa mudah-mudahan Allah akan melindungi kita dan keturunan kita dari godaan Syaitan.

Daripada Abdullah Ibn Abbas R.anhuma , bahawa Nabi SAW bersabda: “Apabila salah seorang daripada kamu ingin mendatangi isterinya maka bacalah:

بِاسْمِ اللَّهِ، اللَّهُمَّ جَنِّبْنَا الشَّيْطَانَ، وَجَنِّبِ الشَّيْطَانَ مَا رَزَقْتَنَا

Maksudnya: Dengan nama Allah, ya Allah ya Tuhan kami, jauhkanlah kami daripada syaitan dan jauhkanlah syaitan daripada apa yang kamu rezekikan kepada kami.

Sesungguhnya jika ditakdirkan (Allah) buat kamu berdua anak pada waktu itu, maka anak tersebut tidak akan dimudharatkan oleh syaitan selamanya.” (Riwayat al-Bukhari (6388))

Tidak hairanlah anak-anak kita nanti menjadi nakal, tidak mendengar kata, kerana ketika melakukan hubungan itu tidak pernah berdoa. Mulai sekarang, bagi suami dan isteri yang ingin berhubungan, jangan lupa berdoa. Cukup katakan bismillah dan berdoa agar kamu diberikan anak yang soleh.

2. Dilarang daripada berhubungan tanpa pengenalan

Jangan menganggap pendahuluan (bercumbu-cumbuan) itu dilarang sebelum membuat hubungan. Kerana Nabi sendiri menggalakkan bahawa suami dan isteri melakukan pengenalan sebelum berhubungan.

Rasulullah bersabda, “Janganlah ada di antara kalian menggauli isterinya seperti laku binatang, melainkan hendaklah diadakan antara keduanya perantaraan. Ditanya: ‘Apakah perantaraan itu, wahai Rasulullah?’ Maka Baginda bersabda: (iaitu) Ciuman dan kata-kata rayuan.” (Hadis riwayat Ad Dailami)

3. Dilarang menggauli isteri semasa haid

Suami dilarang menggauli isterinya ketika isterinya dalam keadaan haid. Kerana darah haid sangat kotor dan boleh membawa penyakit. Sekiranya berlaku hubungan antara kedua-dua, penyakit itu boleh memasuki badan lelaki.

” Dan mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) haid. Katakanlah: “Darah haid itu satu benda yang (menjijikkan dan) mendatangkan mudarat”. Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari perempuan (jangan bersetubuh dengan isteri kamu) dalam masa datang darah haid itu, dan janganlah kamu hampiri mereka (untuk bersetubuh) sebelum mereka suci. Kemudian apabila mereka sudah bersuci maka datangilah mereka menurut jalan yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu. SesungguhNya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat, dan mengasihi orang-orang yang sentiasa mensucikan diri. “(Surah al-Baqarah, ayat 222)

4. Dilarang berhubungan melalui dubur

Dari Abi Hurairah R.A. bahawa Rasulullah S.A.W bersabda, “Dilaknat orang yang menyetubuhi wanita di duburnya”. (HR Ahmad, Abu Daud dan An-Nasai)

Dubur adalah tempat di mana keluarnya kotoran yang boleh membahayakan kesihatan jika suami dan isteri membuat hubungan melalui dubur.

5. Dilarang menceritakan masalah ketika hubungan kepada orang lain

Baik suami atau isteri, jangan menceritakan masalah hubungan kepada orang lain. Rasulullah S.a.w bersabda yang maksudnya, “Sesungguhnya sejahat-jahat manusia di sisi Allah pada hari Kiamat ialah seorang lelaki yang melepaskan hajatnya kepada isterinya dan isterinya melepaskan hajatnya kepadanya kemudian dia menyebarkan rahsia itu.” (Hadith Riwayat Muslim).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here