Pembekuan adalah salah satu kaedah untuk membuatkan makanan tahan lama. Kita biasanya akan membekukan daging, herba, dan juga minyak dalam peti sejuk. Walau bagaimanapun, terdapat makanan tertentu yang tidak sepatutnya disimpan di dalam peti ais. Pembekuan makanan ini boleh menjejaskan kualiti mereka dan juga membawa kepada kesan negatif ke atas kesihatan.

Menurut indoindians.com, berikut adalah beberapa makanan yang anda tidak perlu menyimpan dalam peti sejuk:

1. Produk tenusuSesetengah produk tenusu menjadi berair dalam peti sejuk. Namun, krim lemak tinggi, krim disebat, dan krim dengan gula; susu (dalam bekas asalnya); dan keju (dengan lebih daripada 40% lemak) masih selamat untuk disimpan di dalam peti ais.

2. Kentang mentah


Secara logiknya, jika kentang yang sepatutnya disimpan di tempat yang sejuk dan kering, ia bukan satu idea yang baik untuk membekukannya. Kentang mentah biasanya boleh bertukar hitam dalam peti sejuk. Tetapi anda boleh membekukan puri kentang selama 4 hingga 6 bulan.

3. Herba


Adalah tidak digalakkan untuk membekukan selasih, daun bawang, pasli dan herba lain sekali dengan tangkai. Jika anda benar-benar mahu untuk mengekalkan herba, anda boleh menyimpannya di dalam acuan ais kiub bersama-sama dengan minyak zaitun.

4. TelurPembekuan telur dalam kulitnya boleh menimbulkan ancaman kesihatan. Suhu beku menyebabkan kandungan air telur untuk berkembang yang boleh menyebabkan kulit telur retak dan biarkan bakteria masuk.

5. Makanan panas


Anda harus memastikan sisa makanan yang mahu disejukkan tidak panas sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. Pembekuan makanan ketika panas akan meningkatkan suhu peti sejuk anda yang boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria yang tinggi. Selain itu, menyimpan makanan panas ke dalam peti sejuk anda boleh merosakkan peti sejuk anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here