Foto: Eric Lafforgue

Korea Utara adalah antara negara yang sangat ‘suka’ berahsia. Negara ini sememangnya terkenal sebagai negara diktator dan hanya pelancong bertuah sahaja dapat mengunjungi negara ini kerana dasar tertutup yang diamalkannya.

Seorang pengembara dan jurugambar bernama Eric Lafforgue telah menangkap gambar-gambar menarik dari dalam Korea Utara. Gambar yang ditangkap oleh ini adalah ketika lawatannya ke sebuah rumah tetamu di perkampungan nelayan di Jung Pyong Ri di wilayah Utara Hamgyong.

Menurutnya, bekalan elektrik di kampung itu akan ditutup pada pukul 9 malam namun penduduk biasanya menggembirakan hati dengan menyanyi dengan disinari cahaya lilin.

Katanya, di sana terdapat di sana pantai berpasir memutih yang ‘tidak wujud di mana-mana peta.

Jelasnya, majoriti penduduk di kampung itu dilanda kemiskinan dan mereka banyak bergantung hidup kepada hasil laut.

“Kebanyakan rumah dan bangunan di kampung ini kelihatan suram, buruk dan ada sebahagian atapnya hampir runtuh.

“Hanya gambar mural besar bekas pemerintah Korea Utara, Kim Il Sung di sebuah bangunan yang berwarna di kampung ini,” katanya.

Jurugambar yang berusia 52 tahun itu yang pertama kali melawat negara itu pada tahun 2008 dilaporkan kini telah diharamkan daripada kembali ke negara itu.

Berikut adalah foto-foto kehidupan di Korea Utara yang diambil. Jika dilihat, suasana di sana benar-benar berbeza dengan negara-negara lain.

1. Seorang askar sedang tidur di atas rumput.


2. Bagi penduduk miskin, mendapatkan makanan itu sangat susah. Lelaki ini yang kelihatan sedang mengambil rumput mungkin untuk dimakan.3. Seorang ibu dan kedua-dua anaknya berniaga untuk menyara hidup.4. Penduduk diminta untuk menghadiri Perayaan Kimjonilia untuk menghormati bekas diktator.5. Kebanyakan kedai disediakan hanya untuk kaum elit.


6. Banyak peranan: Tentera Korea Utara dikatakan antara yang paling kuat di dunia. Tetapi apabila anda berkunjung ke sana, anda akan juga lihat mereka melakukan kerja-kerja biasa.


7. Apabila melawat pertunjukan dolphin di Pyongyang, anda dibenarkan tangkap foto haiwan, tetapi bukan askar yang kebanyakan dilantik daripada orang awam!8. Tab mandi digunakan sebagai tangki air rumah.


9. Saat jalan di Korea Utara lenggang sehingga membolehkan anak-anak untuk bermain di tengah-tengah jalan.10. Komputer yang mahu digunakan tidak menyala kerana kekurangan elektrik.


Photo Credit: Eric Lafforgue

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here