(Foto: Getty Images)

Adakah pekerjaan anda membosankan kerana melakukan perkara yang sama berulang-ulang? Sekiranya ini berlaku, anda perlu risau.

“Apa-apa kerja rutin dan boleh diramalkan akan dilakukan melalui matematik algoritma dalam tempoh lima atau sepuluh tahun,” kata pengurus kewangan dan pengarang, John Pugliano – paling tidak di negara maju.

Pugliano adalah pengarang beberapa buku seperti ”
“The Robots are Coming: A Human’s Survival Guide to Profiting in the Age of Automation” “.

Senarai pekerjaan yang beliau anggap terancam termasuk beberapa yang sehingga kini dianggap selamat kerana mereka memerlukan orang yang berkelayakan, seperti kesihatan dan undang-undang.

Bercakap kepada BBC News Mundo, Pugliano berkata, “Doktor dan peguam tidak akan musnah, tetapi pekerjaan mereka akan dikurangkan sebahagiannya.”

Ini adalah tiga pekerjaan yang akan terancam oleh teknologi dan yang lain yang akan bertahan, menurut Pugliano.

1. Doktor

Ini mungkin didengar terlalu mustahil kerana doktor sentiasa diperlukan dan dunia memerlukan lebih banyak lagi doktor kerana trend dunia semasa di mana populasi semakin meningkat.

Tetapi Pugliano percaya bahawa beberapa jenis kerjaya di sektor kesihatan akan terancam kerana diagnosis penyakit yang lebih baik secara automatik.

Bagaimanapun, keperluan bagi doktor dan paramedik di dalam bilik kecemasan akan diteruskan, serta pakar seperti pakar bedah, katanya.

2. Arkitek

Merancang bangunan sederhana sudah boleh dilakukan dengan menggunakan perisian.

Pugliano percaya pada masa akan datang, hanya arkitek dengan kemahiran kreatif dan artistik yang akan bertahan.

3. Juruterbang pesawat perang

Pesawat udara tanpa pemandu (UAV) yang dikenali sebagai drone telah menggantikan juruterbang dalam keadaan berbahaya dan ini akan diteruskan membolehkan serangan dilakukan secara automatik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here