Ketika ini, Trump merancang mahu membina tembok untuk menghalang pendatang dari negara itu. Sementara itu, di Kanada, mereka mahu menambah pendatang ke negara mereka. Secara tepatnya, satu juta

Laporan baru kepada Parlimen mencadangkan bahawa Kanada mengalu-alukan satu juta pendatang dalam tempoh tiga tahun akan datang. Ia adalah kira-kira 350,000 orang setahun.

“Terima kasih kepada pendatang baru yang kita telah sambut sepanjang sejarah kita, Kanada telah berkembang menjadi negara yang kuat dan bersemangat yang kita nikmati,” kata Ahmed Hussen, menteri imigrasi, pelarian, dan kewarganegaraan.

“Pendatang dan keturunan mereka telah memberikan sumbangan yang tidak boleh diukur kepada Kanada, dan kejayaan masa depan
kita bergantung kepada terus memastikan mereka disambut baik dan berintegrasi dengan baik.”

“Kanada adalah pemimpin dunia dalam penghijrahan terurus dengan program imigrasi berdasarkan prinsip-prinsip yang tidak diskriminatif, di mana warga asing dinilai tanpa mengira kaum, kebangsaan, etnik, warna, agama atau jantina,” tulisnya.

Dalam temu bual dengan The New York Times, menteri yang melarikan diri dari Somalia untuk ke Kanada ketika berusia 16 tahun berkata, memasuki negara itu adalah permulaan bagi pelarian. Kemudian datang proses penyesuaian yang sukar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here