(Foto: jpost.com)

Menteri Dalam Negeri Israel Gilad Erdan mendedahkan pada hari Selasa bahawa pengesan elektronik yang diletakkan di pintu Masjid Al-Aqsa adalah selepas berbincang dengan negara-negara Arab dan Islam, lapor agensi berita Safa seperti dipetik dari Middle East Monitor.

Menteri itu berkata bahawa Israel berhubung terus beberapa negara itu dan berhubung secara tidak langsung dengan pihak lain untuk berbincang mengenai isu ini. Namun, Erdan tidak menyebut nama negara mana yang Israel hubungi.

Akhbar Israel Haaretz melaporkan bahawa Raja Salman telah meminta pentadbiran AS untuk memberi tekanan kepada Israel untuk membuka pintu Masjid Al-Aqsa.

Akhbar itu juga menegaskan bahawa pentadbiran AS bersetuju dan meminta Israel membuka pintu dan menerima untuk menempatkan pengesan elektronik.

Sementara itu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berjanji kepada rakyat Amerika bahawa negaranya tidak akan mengubah status quo menggunakan langkah keselamatan baru di Masjid Al-Aqsa, portal berita Israel Walla melaporkan.

Portal itu mengatakan bahawa Netanyahu telah menjemput pegawai Saudi untuk melawat Masjid Al-Aqsa untuk melihat dengan dekat langkah-langkah keselamatan yang baru di sana, dengan menyatakan bahawa Saudi menerima jemputan itu, tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Mengenai langkah-langkah baru itu, Israel melancarkan kempen media yang mempromosikan kepentingan meletakkan pengesan elektronik, mendakwa langkah-langkah serupa juga yang diambil oleh negara-negara Islam di tempat-tempat suci yang banyak dikunjungi.

Melalui Twitter @IsraeliPM, ia berkata langkah-langkah baru itu bertujuan untuk mengekalkan keselamatan rakyat Palestin dan Muslim.

Erdan menegaskan bahawa pengesan elektronik tidak akan dikeluarkan kecuali kerajaan Israel memutuskan untuk membuangnya.

Semalam, tentera dan polis Israel dilaporkan meminta Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menimbang semula penggunaan pengesan logam di pintu masuk Masjid Al-Aqsa kerana bimbang pergolakan yang lebih besar di Jerusalem dan Tebing Barat yang diduduki, demikian laporan Haaretz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here