(Foto: The Atlantic)

WASHINGTON DC – Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memberi jawapan balas kepada persoalan tentang kemungkinan beliau akan terpaksa melepaskan jawatannya.

Beliau percaya bahawa keputusan pendakwaan akan merosot ekonomi terbesar dunia dan mencetuskan pemberontakan.

Trump berkata, semua orang akan sangat miskin kerana dia telah membuat kemajuan ekonomi semasa pemerintahannya.

“Jika saya dimakzulkan, saya rasa pasaran akan jatuh, dan saya fikir semua orang akan menjadi sangat miskin,” kata Trump dalam wawancara acara talk show “Fox and Friends” yang disiarkan pada Khamis (23/8/2018).

Juga baca: Walaupun Trump mendakwa untuk membayar bintang lucah, saya tidak peduli

“Saya tidak tahu bagaimana anda boleh mengenakan seseorang yang telah melakukan pekerjaan yang hebat,” katanya.

CNN mengumumkan, Trump berkata dalam wawancara bahawa dia akan memberikan A + jika ditanya mengenai prestasi kerajaan setakat ini.

“Saya memberikan skor A +, saya tidak fikir pernah ada presiden yang telah melakukan perkara seperti yang saya lakukan,” katanya.

Jurucakap peguam peribadi Trump, Rudy Giuliani, meminta amaran kuat terhadap isu impeachment yang boleh membawa kepada pergolakan politik.

“Anda boleh mengenakannya atas alasan politik dan rakyat Amerika akan memberontak terhadapnya,” katanya kepada Sky News.

Kenyataan itu datang selepas kes dua bekas pembantu Trump, bekas pemimpin kempen Paul Manafort dan bekas peguamnya, Michael Cohen, didapati bersalah atas pelbagai tuduhan.

Melaporkan AFP, Cohen mengaku bersalah atas pelanggaran kempen kewangan untuk membayar dua wanita yang mempunyai hubungan personal dengan Trump.Cohen memberi wang untuk menutup kedua-dua mereka.

Juga baca: Trump Mengaku Membayar Wang Tutup Mulut kepada 2 Wanita

Walaupun Cohen tidak menyebut seorang wanita, mereka dipercayai bintang porno Stormy Daniels dan model Playboy Karen McDougal.

Kerana pembayaran wang rahsia bertujuan untuk mempengaruhi hasil pemilihan, mereka melanggar undang-undang AS yang mengatur sumbangan kampanye.

Sebelum ini, Trump mengakui kesunyian wang yang dibayar kepada kedua-dua wanita itu.

“Bagaimanapun, apa yang perlu digariskan ialah pembayaran tidak menggunakan dana kempen, semata-mata dari poket peribadi saya,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here