PETALING JAYA – Petugas media daripada organisasi tempatan dan antarabangsa yang bergegas ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) berikutan maklumat bahawa anak Kim Jong-nam, Han Sol, yang akan tiba pada waktu petang Malaysia Isnin.

Han Sol dipercayai datang ke Malaysia bagi melakukan pengecaman mayat dan menyerahkan sampel DNA sebagai proses menuntut mayat mendiang bapanya.

Media antarabangsa termasuk Korea, Jepun, dan kedai-kedai berita China, sebelum ini menerima mesej yang mengatakan bahawa Kim Han-sol, 21, dijadual mendarat di KLIA2 dengan menaiki pesawat AirAsia AK8321 malam ini (20 Feb).

“Petugas-petugas akhbar yang dihormati, (ini adalah) untuk memaklumkan bahawa anak Kim Jong-nam akan tiba di KLIA2 hari ini dengan penerbangan AirAsia. Dijangka tiba pada pukul 7.50 malam”.

Bagaimanapun, Han Sol tidak kelihatan walaupun pesawat yang dinaikinya selamat mendarat di KLIA2.Tidak diketahui sama ada beliau akan bertemu sesiapa semasa ketibaan.


Sementara itu, terjadi sedikit kekecohan antara petugas media apabila salah seorang daripada mereka mengatakan melihat kelibat Han Sol. Namun, tiada siapa dapat mengesahkan identiti kelibat lelaki bertopi dan memakai topeng muka itu.

Sekurang-kurangnya 20 pegawai dan anggota Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (STAFOC) Bukit Aman yang menaiki empat kenderaan di Institut Perubatan Forensik Negara (IPFN) Hospital Kuala Lumpur 1.40 pagi menarik perhatian media yang sehingga saat itu masih menantikan perkembangan terbaru kes pembunuhan Kim Jong-nam.

Pasukan khas tersebut kelihatan mengawal kawasan IPFN dengan bersenjata lengkap dan dibantu pegawai dan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi.

Jong-nam, abang tiri kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un, telah dibunuh di KLIA2 seminggu lalu. Keluarganya telah tidak dapat dihubungi sejak kejadian itu.

Malaysia telah enggan menyerahkan mayatnya kepada Korea Utara sehingga waris tampil memberikan sampel DNA mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here