(Foto: CNN)

WASHINGTON – Pakar East Asia di Amerika Syarikat Gordon Chang berkata sekurang-kurangnya tiga negara akan bersedia menyertai pemimpin Korea Utara Kim Jong-un jika peperangan dengan Amerika Syarikat benar-benar berlaku. Ketiga negara itu adalah China, Rusia dan Iran.

Perseteruan antara Washington dan Pyongyang telah mencetuskan ketakutan terhadap tercetusnya Perang Dunia III selepas Kim Jong-un menolak untuk tunduk dengan tekanan AS untuk melucutkan program senjata nuklear.

Menurut Chang, China, Rusia dan Iran juga sering bertentangan dengan AS mengenai pelbagai isu konflik.

“Jika kita menyerang Korea Utara terlebih dahulu, anda dapat melihat China menyebabkan masalah di Laut China Selatan. Anda dapat melihat Rusia mengejar Baltik. Orang Iran akan melakukan sesuatu, “kata Chang.

“Kita dapat melihat Asia terlibat di kedua-dua belah pihak, ini menghampiri perang dunia, ia boleh merebak dengan cepat dan bahaya sebenar di sini,” kata Chang, seperti yang dipetik oleh express.co.uk, Sabtu (6/1/2018) .

“Ia boleh merebak ke tanah air AS kerana orang Cina dan Rusia sebenarnya boleh melakukan pertukaran nuklear dengan Amerika Syarikat. Saya tidak mengatakan ia akan berlaku, tetapi saya berkata ia adalah kemungkinan, “Chang meneruskan.

Sebelum komen Chang muncul, pakar juga memberi amaran kepada Presiden AS Donald Trump bahawa Beijing dan Moscow boleh berada di ambang untuk membentuk satu pakatan dengan Korea Utara untuk menghalang serangan AS.

China sendiri dianggap sebagai sekutu rasmi Pyongyang. Chang menambah bahawa China telah menunjukkan tanda-tanda ketidakpatuhan terhadap sekatan PBB. Ia menunjukkan bahawa Beijing akan terus menyokong Pyongyang walaupun berjanji untuk bertindak terhadap rejim Kim Jong-un mengikut resolusi UNSC.

Bercakap kepada Fox News, pengarang buku “Nuklear Showdown” memberi contoh penentangan China ketika AS tidak berwaspada. “Apabila sekatan dibuat oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, orang Cina membuat persembahan yang hebat,” katanya.

“Mereka benar-benar akan melakukan sesuatu selama beberapa bulan dan apabila Amerika Syarikat tidak memberi perhatian, mereka kembali melakukan perkara yang lama,” kata Chang, merujuk kepada bekalan minyak baru-baru ini yang dibekalkan kepada Pyongyang.

Ketegangan di Semenanjung Korea kini mula mereda selepas rejim Kim Jong-un bersetuju untuk mengadakan perbincangan dengan Korea Selatan. Walau bagaimanapun, editorial akhbar negeri Korea Utara Rodong Sinmun terus menyuarakan kesediaan Pyongyang untuk terlibat dalam konflik dengan Amerika Syarikat.

Editorial menggesa Korea Utara untuk bersatu untuk mencapai kemenangan baru di semua bidang.

“Tidak ada kuasa di bumi yang boleh menghalang kemajuan Korea Utara yang kuat kerana di bawah bimbingan Parti Buruh Korea yang luar biasa,” kata editorial itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here