Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un mendakwa mempunyai butang pelancaran nuklear di mejanya. (Foto: Korean Central News Agency)

WASHINGTON – Pakar pertahanan memberi amaran kepada Amerika Syarikat untuk tidak merendahkan kekuatan ketenteraan Korea Utara.

Seorang pakar mengatakan pasukan Pyongyang akan berperang seperti harimau di medan perang jika konflik dengan Washington benar-benar berlaku.

Memetik laporan USA Today, tentera Korea Selatan mengatakan bahawa anggaran kekuatan tentera Korea Utara kini termasuk yang keempat terbesar di dunia.

Negara komunis itu mempunyai kira-kira 1.2 juta tentera, 4,300 kereta kebal, 2,500 kenderaan pengangkut anggota berperisai, 11,000 artileri anti-pesawat terbang, 14,000 artileri dan pelancar roket dan diyakini mempunyai 2,500 tan senjata kimia.

Richard Fisher, pakar kanan di¬†International Assessment and Strategy Center di Amerika Syarikat, berkata negara “nakal” tersebut tidak boleh dipandang remeh.

“Kita perlu menilai bahawa sekurang-kurangnya untuk tempoh singkat tentera Korea Utara akan bertempur seperti harimau dengan apa yang ada di medan perang mereka, akan menjadi senjata yang paling berkesan,” katanya.

Seorang pesara kolonel operasi khas untuk Angkatan Darat Amerika Syarikat, David Maxwell, mengatakan bahawa tentera Korea Utara dilatih untuk bertarung hingga mati.

Mereka dipercayai dilatih untuk membunuh satu sama lain untuk mengelakkan diri daripada ditangkap oleh musuh.

“Pertempuran yang akan terjadi di Korea Utara akan membuat Iraq dan Afghanistan tidak penting jika dibandingkan,” kata Maxwell kepada USA Today, yang dipetik pada Rabu (3/1/2018).

Walau bagaimanapun, AS kini berada dalam kedudukan yang kuat untuk mempertahankan dirinya jika peperangan meletus

Kekuatan tentera Washington masih menjadi nombor satu dalam Indeks Kekuatan Global.

Presiden Donald Trump telah menolak tuntutan Kim Jong-un. (Foto: AP/Evan Vucci)

AS mempunyai bom nuklear B83-yang 80 kali lebih kuat daripada bom yang dijatuhkan di Hiroshima semasa Perang Dunia II-, bom nuklear B16 -12 (yang sangat tepat), dan peluru berpandu Trident II (D5) iaitu peluru berpandu balistik yang paling hebat di antara peluru berpandu LGM-30 Minuteman yang boleh mencapai sasaran sejauh 9,650km.

Tidak dinafikan, perang antara kedua-dua negara yang bersenjata itu akan menyebabkan jutaan kematian. Keadaan ini lebih kritikal selepas Penasihat Keselamatan Tentera Nasional Trump, H.R. McMaster mengatakan bahawa masa untuk mengelakkan konflik berakhir.

Tidak mahu kalah, pemimpin Korea Utara Kim Jong-un dalam ucapan pada hari pertama Tahun Baru 2018 memberi amaran bahawa beliau mempunyai butang pelancar nuklear di mejanya.

Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menyampaikan ucapan Tahun Baru beliau, memberi amaran AS. (Foto: Korean Central News Agency)

“Seluruh Amerika Syarikat berada dalam lingkungan senjata nuklear kami,” katanya.

“Ia adalah realiti, bukan ancaman.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here